Свят

Според това изследване най-вероятно не ползвате плажното мляко както трябва

  10.08.2018 13:06             
Според това изследване най-вероятно не ползвате плажното мляко както трябва

Някои хора обожават миризмата на плажно мляко, защото им напомня на лято, също както мандарините миришат на Коледа. Така или иначе плажното мляко е наистина забележително изобретение – не само че предпазва кожата ви от изгаряне, но и ухае приятно. Според последните проучвания на дерматолози обаче не използваме достатъчно от него. По всяка вероятност се сдобиваме с едва 40% от необходимата задължителна защита от опасните слънчеви лъчи.

Според Live Science плажното мляко съдържа комбинация от органични и химични съставки, първите от които влияят на степента на абсорбиране на ултравиолетовата радиация от кожата.

Съществуват три вида ултравиолетова радиация: UVA - ултравиолет А (дълги вълни), UVB – ултравиолет В (средни вълни) и UVC – ултравиолет С (къси вълни). Първите имат най-голяма дължина на вълната, а последните – най-малка. UVC най-често се абсорбират още от озоновия слой, но останалите два типа стигат до повърхността на Земята. UVB нанасят по-големи вреди от UVA, но за по-продължителен период от време, докато UVА оказват най-голямо въздействие върху кожата ни. Те са преки отговорници за слънчевите изгаряния и увеличават риска от развитие рак на кожата например. UVB от своя страна имат ключова роля в злокачествените заболявания на кожата.  

Тук се намесва факторът за защита от слънцето на опаковката на плажното ни масло. В повечето случаи той се определя от това, доколко силна е защитата на продукта срещу UVB. За момента няма сигурен метод, по който да се определи защитата от UVA лъчите. А какво да кажем по въпроса за цифрата? В общи линии тя показва приблизително колко време е необходимо, за да „изгорим”. Например плажно мляко с фактор 30 показва, че ако използвате продукта правилно, ще е необходимо 30 пъти повече време, за да „изгорите”, отколкото ако изобщо не ползвате плажно мляко.

И ето на – последните проучвания сочат, че изобщо не го използваме правилно.

А дори да го правехме, така или иначе прекарваме много повече време, изложени на слънце, следователно „поглъщаме” много повече радиация, отколкото може да понесе кожата ни – със или без плажно мляко. Проблемът, върху който се съсредоточават учените от King’s College London, е как точно го нанасяме върху кожата си. Колкото по-дебел слой нанасяме, толкова по-добра защита ще си осигурим. Оказва се, че добрата защита предполага нанасянето на поне 2 мг течност на всеки едносантиметров участък от кожата. Хайде сега, признайте си – колко често се случва набързо да намажете раменете и ръцете си (дори пропускайки останалата част от тялото си) от бързане да скочите в морето или просто да излезете навън? Запомнете, че плажното мляко не е екстра или глезотия, а жизненонеобходим продукт. Напомнете това на партньора си следващия път, когато се намуси на молбата да ви намаже гърба.

Цветелина Велчева по материали от iflscience.com