България

Психиатри предупреждават: Регистър на психично болните ще ги накара да избягват лекарите

  10.08.2018 10:07             
Психиатри предупреждават: Регистър на психично болните ще ги накара да избягват лекарите

Нужда от национален регистър на психично болните хора у нас има, но трябва ясно да се прецизира кой ще бъде включван в него и кой ще има достъп до информацията.

Това мнение изразиха двама от водещите психиатри у нас - проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница, и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски”. Те коментираха пред “24 часа” предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, с които се създава регистър на психично болните.

И в настоящия закон, приет през 2009 г., има разписано изискване за създаването на такъв регистър, но досега не е изготвена нужната за това наредба, обясни проф. Миланова. “Правен е опит, но имаше голям обществен натиск против създаването на подобен регистър заради опасения, че всички, които по някаква причина са имали нужда от психиатрична помощ, ще влязат в него”, каза тя.

Това притеснение продължава и сега и ще доведе до отлив на хората от посещения при психиатър, предупреди специалистката. Затова било по-добре регистърът за психично болните да не е отделен, а да е част от общ регистър за всички заболявания. Освен това професорката постави и въпроса, свързан с конфиденциалността на пациентите.

“Наредбата за създаване на този регистър трябва много да се прецизира и е нужна дълга дискусия по темата. Винаги има “за” и “против”, но трябва да се търси балансът - от една страна, да се защитава обществото, а от друга, да се спазват правата на пациента”, каза още Миланова.

“Има нужда от информационна система, която да събира верни данни и те да послужат за анализ на ситуацията, изграждане на политики и планиране на здравни разходи”, категорична е и д-р Гълъбова. Като един от подводните камъни в проекта обаче тя посочи това, че се предвижда регистърът да засегне пациенти, били на лечение в психиатрични стационари. “Там не постъпват само хора с тежки психични разстройства и опасно боледуване, но и такива с по-силни депресии или тревожни разстройства. В стационарите има дневна форма на лечение, при която пациентът си е вкъщи, но ходи на консултиране и прегледи при докторите. Ако не се прецизират текстовете, има риск и тези хора, които нямат опасно поведение, да попаднат в регистъра”, обясни тя.

Д-р ЦВЕТЕСЛАВА ГЪЛЪБОВА

Според нея достъп до регистъра трябва да имат само лекари психиатри, при това със специални нива на достъп, и администраторите от центъра по обществено здраве и анализи. “Сега е записано, че той ще е за служебно ползване, което означава, че служби като МВР, прокуратура, съд, следствие, частни съдебни изпълнители, работодатели ще тълкуват, че имат право на достъп”, каза д-р Гълъбова.

24часа