Здраве

Правим тези неща всеки ден, без да се замисляме колко много вредят на гръбначния ни стълб!

  09.08.2018 20:22             
Правим тези неща всеки ден, без да се замисляме колко много вредят на гръбначния ни стълб!

Проблемите с гръбначния стълб са бича на XXI век. И всичко това се дължи на заседналия ни начин на живот и мобилните устройства.

Причините за лошата осанка и хроничните болки в гърба могат да бъдат много, но учените отделиха онези, които сами провокираме. Знаете ли например, че работата, която вършите с отвращение, е сериозна причина за хроничните болки в гърба? Липсата на почивка също се отразява много зле на стойката ви. 

Днес решихме да ви разкажем за най-разпространените навици, които водят до хронични болки в гърба. 

Неприятна работа

Учени от Австралия са доказали, че по-често от болки в гърба се оплакват онези, които се чувстват нещастни на работното си място. При тях специалистите не са открили някакъв физиологически проблем. Просто болката в гърба е била единствено от психологичен характер. 

Липса на почивка

Много от нас не обръщат внимание на първите незначителни болки в гърба. Много е важно да почиваме всеки път, когато започнем да усещаме дискомфорт в областта на гърба.

Разбира се, че не винаги можем да си позволим почивка точно в този момент. Важно е да не забравим да си вземем заслужен отдих при първия удобен момент. Дори и ако тогава не усещаме болка. 

За да намалите напрежението в гръбначните мускули, е достатъчно да полегнете за малко, вдигайки краката си на малка възглавничка. 

Неудобни обувки

          Сутрин                                                                Вечер

Намалете натоварването в областта на краката! Избирайте качествени обувки, тъй като болката в гърба може да бъде предизвикана от некачествени или неудобни обувки. Ако предпочитате да ходите с кецове, маратонки или боти, задължително слагайте и чорапи, за да намалите триенето и да се сведете до минимум дискомфорта в краката.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето е много опасен навик. Освен всички вреди, които нанася на организма ни, то може да стане и причина за болките в гърба, тъй като никотинът нарушава нормалния приток на кръв към гръбнака.

Напрягане на ума

                    Сутрин                                                              Вечер

Понякога прекалено напрегнатата умствена дейност може да ви причини и болки в гърба. Опитвайте се да не се напрягате толкова много. Подарете си малко почивка: можете да отидете да поспортувате или да изгледате някой филм, за да забравите за проблемите, които ви стресират.  Умението да се разсейвате с нещо друго може да облекчи болката в гърба.

Нарушаване на дневния ритъм

                         Днес                                                           След месец

Учените са открили, че състоянието на клетките на междупрешленните дискове пряко зависи от това колко стабилен е ежедневният ни ритъм. Специалистите предполагат, че когато нарушаваме дневния си ритъм (от възрастта, хроничното безсъние или нощните смени), тези клетки започват да функционират по-зле. Това води до хронично възпаление и ни прави по-склонни към появата на болки в долната част на гърба и дегенерация на междупрешленните дискове.

Други изследвания са показали, че някои естествени противовъзпалителни химични вещества в организма ни се освобождават най-ефективно през деня. Затова, за да се справите със "стареенето" на гръбначния си стълб, трябва да се придържате към режим, който не ви превръща в зомби още в средата на деня. 

Мобилните телефони

Ново изследване показва, че един прост SMS може да добави до 20 кг. натоварване на гръбначния ни стълб. Само си помислете: още 20 кг., само защото сте написали едно текстово съобщение! 

Постоянното използване на мобилния телефон води до загуба на естественото изкривяване на врата и засилва напрежението в тази област. Учените са пресметнали, че хората използват мобилните си устройства между 2 и 4 часа дневно, което означава, че вратът ни е извит в продължение на 700−1 400 часа годишно. А това означава, че скоро хирурзите ще се сдобият с много повече пациенти, тъй като постоянното неправилно положение води до сериозно и хронични изкривяване на гърба. Т.е. в един момент вие просто ще разберете, че вече не можете да се изправите и да изпънете гърба си и всичко това заради мобилните телефони! 

Разбира се, че не можем да се откажем от технологиите, но можем да следим за положението, в което се намира тялото ни. Достатъчно е да не седите прегърбен над телефона и гръбначният ви стълб ще ви е много благодарен. 

Работа на крак

                 Сега                                                             След 5 години     

Всички сме чували, че да седиш прекалено дълго време е вредно. Но и постоянното стоене прав може да е много опасно за здравето. Позата, в която стоите, може да окаже огромно влияние на състоянието на врата, гърба и раменете ви. Неправилната стойка може да окаже сериозно негативно влияние на състоянието на гръбначния ви стълб и да доведе до хронична болка и сериозни изкривявания. 

Мускулите и ставите се нуждаят от известна гъвкавост, а лошата осанка е един от първите признаци, че вършите нещата не както трябва. По правило лошото положение на главата и раменете показва липса на контрол над горната част на тялото. Това води до изкривяване и принуждава тялото да компенсира тази неправилна поза по време на движение, което води до още по-голям стрес за организма. 

За да избегнем появата на неправилна осанка, трябва да стоим, ходим, седим и лежим в положение, което предизвиква най-малко напрежение в мускулите и ставите и поддържа гръбнака, особено когато се движим или спортуваме. 

Избягваме движение, за да не стимулираме болките в гърба

              Без спортуване                                            Със спортуване

Не се страхувайте от спорта. Важно е да се движите. Постепенно увеличавайте упражненията и сложността им и продължавайте активно да се движите!

jenata.blitz.bg