Свят

Платили сте, за да кръстите планета или звезда на любимия си човек? Ще ви разочароваме с това, което ще прочетете тук

  09.08.2018 13:39             
Платили сте, за да кръстите планета или звезда на любимия си човек? Ще ви разочароваме с това, което ще прочетете тук

Много от екзопланетите носят доста странни имена - помислете например за названия като HD 41004 Ab или 16 Cygni Bb. Ето защо находчиви интернет предприемачи вече стартираха поредица от кампании, където срещу определена сума пари може да номинирате и гласувате за различни имена на нови планети. Ако сте участвали в някоя от тези кампании обаче най-вероятно сте били измамени, алармира PopSci, цитиран от обекти.бг.

Базовата цена за всеки желаещ да влезе в историята като кръстник на планета е била 4.99 долара, но са се предвиждали и пакетни оферти - все пак има доста планети, които трябва да получат наименование, нали? Платилите получават сертификат, удостоверяващ техния принос към науката и удовлетворението, че са участвали в исторически процес. Да, ама не. Размерите на тези измами очевидно излизат извън всякакви граници, след като се наложи самият Международен астрономически съюз да излезе с изявление, че всичко това е просто измама. "Искаме да ви уведомим, че тези схеми нямат никакво отношение към реалния процес на наименуване на планетите", се казва в разпространеното до медиите съобщение. По-нататък съюзът припомня защо все пак е необходим централизиран метод за кръщаване на новите планети и че предвид хилядите други планети, които се откриват в този процес, трябва да има ред и организация. Все пак Международният астрономически съюз признава, че сегашният начин на кръщаване с произволни букви и цифри може и да бъде подобрен. Организацията възнамерява да се допита до своите членове дали е добра идея да се дават "популярни имена" на екзопланети.

При всички положения обаче, тяхното кръщаване няма да става с плащането на съмнителни такси по интернет. Въпреки това след официалното изявление на Международния астрономически съюз, около случая се е разгорял сериозен диспут. Организацията Uwingu, която е сред онези, създали конкурс за кръщаване на планети е признала, че направените през него избори не са официални. Все пак събраните по този начин средства трябвало да отидат за различни научни проекти като досега Uwingu е дала малко над 5 000 долара на няколко научни инициативи. Изпълнителният директор на Uwingu Алан Стърн е подчертал, че очевидно е настъпила заблуда относно това, което компанията му реално предлага и е обявил, че служителите му не са се облагодетелствали лично от постъпленията от конкурса. "Това е начин да ангажираме обществото и да предизвикаме интерес към новите екзопланети", е обявил Стърн, според когото Международния астрономически съюз действа прекалено бавно и тромаво и трябва да настъпи промяна в процедурата по кръщаване на планетите.