България

Повече от 2300 горски служители са в готовност за реакция при горски пожари

  09.08.2018 11:36             
Повече от 2300 горски служители са в готовност за реакция при горски пожари

Повече от 2 300 горски служители от регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства са в готовност за реакция при горски пожари. Това съобщиха от ресорната агенция.

В изпълнение на издадените заповеди за обявяване на пожароопасен сезонq отговорните институции са осигурили денонощни дежурства за получаване на сигнали за възникнали горски пожари.

Структурите на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" извършили съвместни проверки във всички горски територии за хода на изпълнението на предвидените мерки за превенция на горски пожари, както и за изготвянето на оперативните планове за действие при възникване на пожари. Особено внимание се обръща на направата на нови и поддържане на стари просеки, минерализовани ивици и лесокултурни прегради. Проследено е почистването на сухите треви покрай ж. п. линии, пътища и линейни съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от висок клас на пожарна опасност.

Уведомени са кметствата за подготвянето на доброволни формирования, които да се включват в случай на пожар. Съгласно изискванията на наредбата за доброволни формирования това са предварително обучени хора, обезпечени със защитни облекла и маски.

Освен на пожаронаблюдатели, патрулни и контролни екипи на терен, горските служители могат да разчитат и на автоматизирани системи за наблюдение и ранно оповестяване на пожари, които на този етап покриват около 12 на сто от горските територии. В момента се изготвят проекти за разширяване на тяхната мрежа, съгласно разработената единна схема за разполагане на автоматизирани кули за наблюдение на територията на цялата страна.

Тази мрежа ще бъде изградена в близките 2-3 години и ще обхване до 70 на сто от горите на страната. Голяма част от средствата за нейното изграждане ще се финансират безвъзмездно от Програмата за развитие на селските райони.

От началото на годината до момента са регистрирани 69 пожара на обща площ 1041 дка като до момента няма върхови пожари. За същия период на миналата година са възникнали 285 пожара на площ от 19 274 дка.

24часа