Konkurent
ТДМ

Събития

Свалиха зам.-шеф на общински съвет

2018-08-07 05:00 4316 0

Свалиха зам.-шеф на общински съвет

Милован Жан Панталеев, който от март 2016 година беше зам. председател на общинския съвет в Берковица, бе свален от поста на извънредно заседание. 15 съветници участваха в сесията. 12 подкрепиха отстраняването на Панталеев, двама гласуваха против, а една от бюлетините бе недействителна.

До свалянето на Милован Жан се стигна след скандал на редовната сесия в края на юли. Тогава Панталеев категорично се противопостави срещу докладна на кмета Милчо Доцов, в която той предлага на общинския съвет да прехвърли на държавата 8 от язовирите в общината. Според зам. председателя и още няколко от съветниците предложението ощетява общината и нейния бюджет. Въпреки становището им, по-голямата част от парламентаристите подкрепиха кмета и язовирите "Лъката" и "Шербанов дол” в землището на село Бокиловци, "Престола" и "Престоя" в село Костенци, "Широка поляна" и "Мишковец" в Берковица, "Конярево" в Замфирово и  "Валога" в Гаганица бяха прехвърлени на държавата.

Това става съгласно новите изменения и допълнения в закона за водите, според които ремонтите и реконструкциите на язовири и съоръжения към тях - държавна и общинска собственост, могат да се възлагат на държавно предприятие, определено от Министерски съвет. Член 139 а предвижда създаването на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" за комплексно управление на язовири - публична и частна държавна собственост. Новата структура ще се грижи за водоеми, които общините не могат да стопанисват и управляват, като прехвърлянето на собствеността може да става само с решение на общинските съвети.

Според Милован Жан Панталеев прехвърлянето на язовирите от общината на държавата е предателство. Той смята, че управата се отказва от собственост върху водоеми, които могат да й носят пари.

По-голямата част от парламентаристите в Берковица обаче не приели мнението на Панталеев и агресията, с която го защитавал. Заради това те поискаха той да бъде отстранен от поста на заместник-председател и това се случи на извънредното заседание.

Милован Жан Панталеев влезе в общинския съвет с листата на "Народен съюз". Неговото име нашумя през май 2014 година, когато бе основният организатор на протестите заради забавения ремонт на пътя през прохода Петрохан.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Санират сградата на полицията в Берковица
2018-08-14 09:00
48 0
Сградата на районното управление на полицията в Берковица ще бъде санирана по проект, финансиран от Европейския съюз. Работата по обекта, чиято енергийна ефективност ще се…

Продават земеделски земи в Северозапада
2018-08-14 08:00
298 0
Фирма продава земеделски земи в Северозападна България, това личи от обява, публикувана в днешния брой на вестник „Конкурент“. Имотите са в почти всички общини от…

Нова благородна кауза обединява врачани
2018-08-14 07:00
787 0
Валентин Семков от Враца се нуждае от спешна бъбречна трансплантация в чужбина. За лечението на 53-годишния мъж са необходими 22 000 USD  - сума, която…

Баби с бастуни куфеят на рокфест СНИМКИ
2018-08-14 05:00
476 0
Седем култови рок групи забиха на феста в берковското село Комарево. Първото издание на фестивала е благотворително – целта е да се съберат средства за…

актуален брой на вестник Конкурент