Събития

Кметът на Видин видя резултат от оптимизацията на училищната мрежа

  23.07.2018 16:02             
Кметът на Видин видя резултат от оптимизацията на училищната мрежа

Кметът на Видин Огнян Ценков отчете положителния резултат от оптимизацията на училищната мрежа и системата за прием в първи клас. Тази тема коментира градоначалникът пред медиите след редовното заседание на Общински съвет – Видин, по повод точките в дневния ред, свързани с новата учебна 2018/2019 година. Той подчерта положителния ефект, който се е получил от цялостната дейност на Община Видин във връзка с изготвяне на системата за прием в първи клас, оптимизацията на училищната мрежа и активната работа на групите за обхват на децата, които са в риск от отпадане от образование. „Сега ще имаме 4 маломерни паралелки по-малко в сравнение с учебната 2017/2018 година, като процесът за прием в първи клас продължава до 15 септември и аз много се надявам тези паралелки да станат по-малко. Решихме въпроса с ОУ “Св. Климент Охридски“, където тази година в първи клас няма да има маломерна паралелка. Такива ще има в училищата „Отец Паисий“ и „Христо Ботев“ в град Дунавци“ – обясни кметът. Ценков допълни, че целта е била да се работи в посока недопускането на повече маломерни паралелки за първи клас и ще се разчита в следващите години да се оформят пълни паралелки във всяко училище.

Огнян Ценков обърна внимание на предложението за промяна в поименния списък на капиталовите разходи. „Беше необходимо да прехвърлим средства от около 57 000 лв., които са заложени първоначално в бюджета, за осигуряване на вертикална и хоризонтална маркировка, защото има предписание от главния прокурор и указания от КАТ Пътна полиция. Това е акция за цялата страна и процес, който ние ще осъществяваме постоянно. 10 000 лв. прехвърляме от функция, която беше заложена в бюджета за отводняване на новия гробищен парк – считаме, че за момента там сме овладели проблема с високите подпочвени води, изградени са бетонни алеи и отводнителни канали. Средствата ще бъдат пренасочени за изграждане на отводняване на село Ботево“ – каза Ценков. Поради отпадането на обект „Разработване на подробен устройствен план за комплекс „Централна градска част“ първа зона, 5000 лв. ще отидат за ремонт на околно пространство при Основно училище „Любен Каравелов“. По този начин придвижването на деца и родители ще стане по-безопасно и удобно.

Друга част от общо 33-те предложения, разгледани на заседанието и приети от общинските съветници, са свързани с инвестиционни намерения, с осигуряване на средства по проекти, продажба на имоти и други.