Събития

Берковица тегли кредит за асфалт

  22.07.2018 10:39             
Берковица тегли кредит за асфалт

Заем от 600 000 лева е необходим на община Берковица за ремонт на  улици в града и селата. Преди дни кметът Милчо Доцов организира публично обсъждане по темата. Решението дали да бъде изтеглен заемът трябва да вземат общинските съветници на заседанието си на 27 юли. 

Дългосрочния общински дълг с банков кредит е за финансиране на проекта „Асфалтиране улици в община Берковица“, каза кметът Доцов. Средствата са за реконструкцията на  15 улици в Берковица и  4  в селата Бързия, Боровци и Замфирово.

Трасетата, включени в проекта, са избрани не само защото са важни транспортни точки, но и защото водопроводите по тях са в добро състояние и не се очаква възникване на аварии. Изборът  е съгласуван с ВиК-Берковица. От там са удостоверили  състоянието на водопреносната инфраструктура.

„Искаме сега този кредит, защото разплатихме вече по-голямата част от старите задължения. Анализът показва, че в края на октомври догодина община Берковица ще има задължения – заеми и неразплатени сметки около 1,4 милиона лв. През ноември 2015 г. тези суми бяха над 3 милиона лв.“, каза още кметът.

Предложението е  срокът за изплащане на заема да е 7 години, при максимален лихвен продент до 3 на сто, като общината ще ползва 1 година гратисен периоад. Сметките показват, че месечно ще се дават по 6 000 лева за погасяването.

Очаква се в последния работен ден на седмицата общинските съветници да дадат зелена улица на кмета Доцов да задвижи процедурата за поемане на задължението.