България

8% от кантарите на търговците по морето са извън стандарта

  20.07.2018 13:21             
8% от кантарите на търговците по морето са извън стандарта

8% от инспектираните везни на търговците на територията на Варна не отговарят на изискванията. Това показват резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които извършиха проверка какви везни се използват при продажбата на плодове и зеленчуци.

Акцията беше съсредоточена върху пазари и открити търговски обекти, като обхвана и борсите в града. Проверени са „Централен пазар“, „Зеленчукова борса“, „Часовника“, „Младост“, „Чаталджа“, „Левски“, „Чайка“, „Роза“, „Аспарухово“ и др. Инспекциите са обхванали 218 търговски обекта, като използваните на тях 243 везни са проверени за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, удостоверяващи съответствието им с изискванията към тях при употреба за търговски цели.

При проверките са установени 20 везни, които не отговарят на изискванията по Закона за измерванията. При 15 от тях е констатирано, че са с изтекъл срок за задължителна метрологична проверка и без необходимите валидни знаци. Другите 5 не били предназначени за търговски цели, като не са от одобрен тип или не са с оценено съответствие.

За установените нарушения ДАМТН е съставила на неизрядните търговците 7 протокола за задължителни предписания и 13 акта за установяване на административни нарушения. Предстои образуване на административно-наказателно производство и по отношение на още 7 нарушители.

Проверките на везните по Черноморието продължават, като ще обхванат и временно разкритите търговски обекти, характерни за летния сезон по морето.

monitor