България

Слагат видеонаблюдение във всеки сектор на стадионите

  20.07.2018 13:02             
Слагат видеонаблюдение във всеки сектор на стадионите

Да се постави видеонаблюдение във всеки сектор на стадионите. Такива промени приеха депутатите на първо четене с общо 99 гласа "за" и 55 "въздържали се" в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Промените предвиждат още на спортни мероприятия да се влиза с персонализиран билет или лична карта. По този начин ще се ограничи влизането на спортни събития от провинили се фенове. За целта собствениците на клубове и стадиони ще трябва да осигурят електронни четци на входовете на спортните съоръжения.

Със специална наредба ще се уреди и работата на т.нар. "стюарди" на територията на българските стадиони.

Децата пък ще се допускат на спортни мероприятия само при подписана декларация от родител или настойник.

Футболните хулигани пък ще получават наказания, ако са престъпили забраната си да посещават спортни събития. И в момента има такава забрана, но сега, ако провинилото се лице влезе на футболен мач, то не бива наказвано, а просто извеждано от стадиона. С новите промени, ще му бъде налагана административна санкция и то ще носи съдебна отговорност. При повторни нарушения се предвиждат и до 480 ч. обществено-полезен труд. Административна мярка ще се налага и за нови 15 състава, записани в закона. В тях ще бъде включено носенето на транспаранти, отправяне на ругатни и заплахи, носенето на маски или шалове в опит да се закрие лицето и др.

Срещу посегателство от запалянковците вече освен съдии, полицаи, органи на реда и тн., ще се защитават журналисти, фоторепортери и оператори.

24часа