Здраве

Ето защо не трябва да варите вода два пъти! Защитете се от смъртоносна опасност

  20.07.2018 09:13             
Ето защо не трябва да варите вода два пъти! Защитете се от смъртоносна опасност

Сигурно сте имали моменти, когато сте поставяли чайник или кафеварка, водата в тях е завирала, но по някаква причина не сте използвали веднага течността. Разсеял ви е телефонен разговор, любим телевизионен сериал, разговор с член на семейството или просто сте променили решението си. Като цяло се връщате в кухнята, а водата в каната вече е охладена и трябва да заври отново. Ако обаче сложите вода за повторно загряване - можете да платите със здравето си. Защо? Сега ще разберете!

Вредата на варената вода

След кипене, водата променя състава си, от него се изпаряват вредни вещества и става безопасно да се пие. Въпреки това, когато водата се вари твърде дълго или се вари многократно, химичните съединения в нея се променят и много опасни вещества, вместо да се изпаряват, започват да се натрупват!

Арсен
Световната здравна организация (СЗО) заявява, че "арсенът в състава на питейната вода представлява най-голямата заплаха за общественото здраве". Постепенно натрупаният в тялото арсен води до заболявания на стомашно-чревния тракт, периферна невропатия, сърдечносъдови заболявания, бъбречна дисфункция, кожни лезии, диабет и дори рак.

Нитрати
Нитратите присъстват не само в почвата, но и във водата и дори във въздуха. Когато водата е изложена на високи температури, нитратите се превръщат в канцерогенни нитрозамини. Тези вещества могат да причинят такива заболявания като рак на яйчниците, дебелото черво, пикочния мехур, панкреаса, хранопровода и стомаха.

Флуор
Фактът, че флуорът, който е във водата, представлява опасност за човешкото здраве, вече е доказан. Едно от научните и медицински списания публикува резултатите от тестове, които доказват, че съдържанието на флуор в питейната вода води до намаляване на IQ при децата. Изследване показва, че флуоридът намалява раждаемостта при мъжките мишки.