Здраве

Вредно ли е за здравето да замразите отново размразено месо?

  20.07.2018 08:50             
Вредно ли е за здравето да замразите отново размразено месо?

Ситуацията, когато извадим замразено месо от хладилника, но по някаква причина не го сготвим веднага след като се размрази, се е случвала доста често на всеки от нас.

В забързаното ни ежедневие се появяват форсмажорни фактори, които отлагат готвеното. Извънредна работа, обаждане от стар приятел, изненадваща вечеря навън от любимия... какво да правим с месото тогава?! Най-лесното решение е отново да го пъхнем във фризера, за да се замрази отново.

Възможно ли е обаче това да крие опасност? Отговор на този въпрос дава старши изследовател в лабораторията на биологичната безопасност и анализ д-р Людмила Минаева.

По думите ѝ суровото месо е среда за микроорганизми, които не са убити в процес на замразяване, и са изпаднали в състояние на "зимен сън". В процеса на размразяване, те се активират и тяхното възпроизводство рязко се ускорява. Това оказва негативно влияние върху продукта: започват биохимични промени и месото се разваля. Започва гниене, ускоряване на окислителни реакции, намалява количеството на мастно-разтворим витамин А и D.

Ако неколкократно замразявате и размразявате месо, това можете да увеличи броя на тези биохимични промени. Със загубата на сок от месо е намалено и съдържание на разтворими витамини (В1, В2, В12). Всичко това заедно намалява хранителна стойност на продукта, което води до нежелани промени на вкуса.

Поради тази причина в техническите разпоредби за хранителните продукти се казва, че месото за хранене на деца не може да бъде замразено отново. В идеалния случай, ако сте размразили месо, най-добре е да го сготвите веднага.

Zdrave.to.