Konkurent
ТДМ

Здраве

6 диагнози, за които лекарите най-често грешат

2018-08-08 04:00 1519 0

6 диагнози, за които лекарите най-често грешат

Съмнявате ли се, че не сте били правилно диагностицирани? Не сте сами: според неофициални данни до 40% от медицинските предписания се оказват грешни.

Намаляването на персонала, бюджетните съкращения и увеличаването на натоварването на лекарите - всичко това неизбежно води до факта, че дори и най-опитният лекар не е в състояние да даде достатъчно внимание на всеки пациент. И ако дойдете на преглед с оплаквания, които могат да се появят при няколко различни заболявания, вероятността от грешка се увеличава. Най-добрият начин на поведение в този случай е да знаете за рисковете, да зададете правилните въпроси и да настоявате за допълнителни прегледи.

1 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: намалена чувствителност (особено ако е по-силна от едната страна), главоболие, замайване, зрително увреждане, координация на движенията, бавна реч.

Диагноза: нарушения на вестибуларния апарат, мигрена, заболявания на вътрешното ухо.

Какво друго може да бъде: удар.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. До 25% от инсултите при хора на възраст под 45 години не се диагностицират своевременно. Ако пациентът изглежда млад и здрав, и атаката не е с твърде ясно изразени симптоми, вашият лекар може да не заподозре инсулт и ще ви изпрати у дома. В този случай рискувате да претърпите друга атака - този път по-интензивна. Освен това, ако през първите три часа след инсулт не започне подходящо лечение, то шансовете за възстановяване намаляват.  

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако намаляването на чувствителността е по-изразена от едната страна (лява или дясна), ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обади на бърза помощ.

2 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: главоболие, болка и звънене в ушите, болки в гърба, шията или зъбобол.

Диагноза: мигрена, отит на средното ухо.

Какво друго би могло да бъде: изместване на челюстта.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. При болки в главата, гърба или врата, най-вероятно ще се консултирайте с  невролог, но в действителност може да е имате нужда от зъболекар. Симптомите са много разнообразни и присъщи и на други заболявания. Освен това, болките не винаги са постоянни и могат да се появят периодично в продължение на много години. Това може да доведе до увреждане на челюстта или други наранявания - мускулни спазми например. 

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Лекарствата, предписани от лекар, масажът, компресите, почивката и физиотерапията, не ви носят облекчение? Бягайте при зъболекаря!

3 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: слабост, недостиг на въздух, болка или тежест в гръдния кош.

Диагноза: стрес, панична атака.

Какво друго може да бъде: инфаркт, миокарден инфаркт.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА: Първо, симптомите на сърдечните заболявания при мъжете обикновено са много по-изразени, отколкото при жените. Често слабостта и умората са единствените оплаквания на пациентите, въз основа на които не винаги се поставя правилната диагноза. На второ място, коронарните заболявания покосяват все по-млади хора. Проблеми днес дори се срещат при жени на възраст под 40 години. Рискът се увеличава поради наднорменото тегло, хипертонията, пушенето и приемането на някои хормонални лекарства.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако лечението, предписано от лекаря, не помогне и в рамките на един ден не се почувствате по-добре, спешно се консултирайте с кардиолог.

4 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: слабост, апатия, наддаване на тегло, безсъние, мускулна болка.

Диагнозата, която прави лекарят, е депресията.

Какво друго може да бъде: хипотиреоидизъм.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Ако главните ви оплаквания са слабост и лошо настроение, лекарят автоматично свързва това с депресия и ви изпраща на консултация с терапевт. Но в комбинация с рязката промяна в теглото, болката и слабостта на мускулите и летаргията може да сочат за проблеми в щитовидната жлеза, която не произвежда достатъчно хормони. Без навременна терапия този проблем може да доведе до хипертония, повишен холестерол, сърдечни заболявания и най-реална клинична депресия.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако всичко е наред в живота ви, но слабостта и меланхолията са станали ваши верни спътници, когато за първи път се свържете с лекар, поискайте кръвен тест за проверка на хормоните на щитовидната жлеза.

5 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: болка в корема, проблемна кожа, запек или диария.

Диагноза: чревна дисбиоза.

Какво друго може да бъде: синдром на раздразнените черва, недостиг на лактоза, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Когато се оплаквате от болка в корема, лекарят насочва различни тестове. На пациента се предписват ензими, антибиотици и пробиотици. Но такова лечение като цяло е неефективно, тъй като дисбалансът на микроорганизмите в червата не е болест, а последствие от редица нарушения. И е необходимо да ги отстраним. В световната класификация на заболяванията просто няма чревна дисбактериоза. Флората в червата, на основата на която се прави диагнозата, варира в зависимост от храненето, медикаментите и е ситуационен показател.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Виждайки диагнозата "дисбиоза" в картата, настоявайте да намерите причината за нарушенията.

6 ГРЕШКА

СИМПТОМ: болка в гърба.

Диагнозата, която лекарят поставя: остеохондроза.

Какво друго може да бъде: заболявания на белите дробове, сърцето, бъбреците, черния дроб, стомаха, червата.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Остеохондрозата често се бърка с други заболявания. Бърз и точен начин за потвърждаване или опровержение на подозрението е изследване с магнитен резонанс на болезнения сегмент на гръбначния стълб. Но в условията на пълно спестяване на време и пари лекарите често пренебрегват допълнителни прегледи. Всъщност болката може да бъде причинена от нарушения, които не са свързани с гръбначния стълб.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако след лечението за остеохондроза болката не преминава, то не мислете много, а си направете ще изследвания.

jenata.blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Toва е най-бързият и лесен начин да подобрите храносмилането си
2018-08-20 04:00
346 0
Хората обикновено изхвърлят портокаловите кори, след като са яли портокал или приготвили пресен сок от плода. Но това, което не знаят е, че те могат…

Ето какво трябва да знаем преди да си направим домашна маска за лице
2018-08-19 04:00
388 0
Има случаи, когато е трудно да се определи основният проблем на кожата и момичето започва да се лута между различните видове маски - витаминозни, за …

Отървете се от целулита само с тези 3 плода
2018-08-18 04:00
724 0
Целулитът е просто мазнина. С наднормено тегло или не, всеки човек може да страда от него. Трябва да започнете да действате, за да се отървете от…

Когато прочетете това, ще се откажете да пиете кафе завинаги
2018-08-17 04:00
844 0
За много от нас чашата силно кафе сутрин е само действие, което има за цел да ни събуди. Учените обаче са открили, че ежедневната консумация на…

актуален брой на вестник Конкурент