Konkurent
ТДМ

Здраве

6 диагнози, за които лекарите най-често грешат

2018-08-08 04:00 1622 0

6 диагнози, за които лекарите най-често грешат

Съмнявате ли се, че не сте били правилно диагностицирани? Не сте сами: според неофициални данни до 40% от медицинските предписания се оказват грешни.

Намаляването на персонала, бюджетните съкращения и увеличаването на натоварването на лекарите - всичко това неизбежно води до факта, че дори и най-опитният лекар не е в състояние да даде достатъчно внимание на всеки пациент. И ако дойдете на преглед с оплаквания, които могат да се появят при няколко различни заболявания, вероятността от грешка се увеличава. Най-добрият начин на поведение в този случай е да знаете за рисковете, да зададете правилните въпроси и да настоявате за допълнителни прегледи.

1 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: намалена чувствителност (особено ако е по-силна от едната страна), главоболие, замайване, зрително увреждане, координация на движенията, бавна реч.

Диагноза: нарушения на вестибуларния апарат, мигрена, заболявания на вътрешното ухо.

Какво друго може да бъде: удар.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. До 25% от инсултите при хора на възраст под 45 години не се диагностицират своевременно. Ако пациентът изглежда млад и здрав, и атаката не е с твърде ясно изразени симптоми, вашият лекар може да не заподозре инсулт и ще ви изпрати у дома. В този случай рискувате да претърпите друга атака - този път по-интензивна. Освен това, ако през първите три часа след инсулт не започне подходящо лечение, то шансовете за възстановяване намаляват.  

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако намаляването на чувствителността е по-изразена от едната страна (лява или дясна), ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обади на бърза помощ.

2 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: главоболие, болка и звънене в ушите, болки в гърба, шията или зъбобол.

Диагноза: мигрена, отит на средното ухо.

Какво друго би могло да бъде: изместване на челюстта.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. При болки в главата, гърба или врата, най-вероятно ще се консултирайте с  невролог, но в действителност може да е имате нужда от зъболекар. Симптомите са много разнообразни и присъщи и на други заболявания. Освен това, болките не винаги са постоянни и могат да се появят периодично в продължение на много години. Това може да доведе до увреждане на челюстта или други наранявания - мускулни спазми например. 

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Лекарствата, предписани от лекар, масажът, компресите, почивката и физиотерапията, не ви носят облекчение? Бягайте при зъболекаря!

3 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: слабост, недостиг на въздух, болка или тежест в гръдния кош.

Диагноза: стрес, панична атака.

Какво друго може да бъде: инфаркт, миокарден инфаркт.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА: Първо, симптомите на сърдечните заболявания при мъжете обикновено са много по-изразени, отколкото при жените. Често слабостта и умората са единствените оплаквания на пациентите, въз основа на които не винаги се поставя правилната диагноза. На второ място, коронарните заболявания покосяват все по-млади хора. Проблеми днес дори се срещат при жени на възраст под 40 години. Рискът се увеличава поради наднорменото тегло, хипертонията, пушенето и приемането на някои хормонални лекарства.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако лечението, предписано от лекаря, не помогне и в рамките на един ден не се почувствате по-добре, спешно се консултирайте с кардиолог.

4 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: слабост, апатия, наддаване на тегло, безсъние, мускулна болка.

Диагнозата, която прави лекарят, е депресията.

Какво друго може да бъде: хипотиреоидизъм.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Ако главните ви оплаквания са слабост и лошо настроение, лекарят автоматично свързва това с депресия и ви изпраща на консултация с терапевт. Но в комбинация с рязката промяна в теглото, болката и слабостта на мускулите и летаргията може да сочат за проблеми в щитовидната жлеза, която не произвежда достатъчно хормони. Без навременна терапия този проблем може да доведе до хипертония, повишен холестерол, сърдечни заболявания и най-реална клинична депресия.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако всичко е наред в живота ви, но слабостта и меланхолията са станали ваши верни спътници, когато за първи път се свържете с лекар, поискайте кръвен тест за проверка на хормоните на щитовидната жлеза.

5 ГРЕШКА

СИМПТОМИ: болка в корема, проблемна кожа, запек или диария.

Диагноза: чревна дисбиоза.

Какво друго може да бъде: синдром на раздразнените черва, недостиг на лактоза, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Когато се оплаквате от болка в корема, лекарят насочва различни тестове. На пациента се предписват ензими, антибиотици и пробиотици. Но такова лечение като цяло е неефективно, тъй като дисбалансът на микроорганизмите в червата не е болест, а последствие от редица нарушения. И е необходимо да ги отстраним. В световната класификация на заболяванията просто няма чревна дисбактериоза. Флората в червата, на основата на която се прави диагнозата, варира в зависимост от храненето, медикаментите и е ситуационен показател.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Виждайки диагнозата "дисбиоза" в картата, настоявайте да намерите причината за нарушенията.

6 ГРЕШКА

СИМПТОМ: болка в гърба.

Диагнозата, която лекарят поставя: остеохондроза.

Какво друго може да бъде: заболявания на белите дробове, сърцето, бъбреците, черния дроб, стомаха, червата.

ПРИЧИНА ЗА ГРЕШКА. Остеохондрозата често се бърка с други заболявания. Бърз и точен начин за потвърждаване или опровержение на подозрението е изследване с магнитен резонанс на болезнения сегмент на гръбначния стълб. Но в условията на пълно спестяване на време и пари лекарите често пренебрегват допълнителни прегледи. Всъщност болката може да бъде причинена от нарушения, които не са свързани с гръбначния стълб.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВНИМАНИЕ. Ако след лечението за остеохондроза болката не преминава, то не мислете много, а си направете ще изследвания.

jenata.blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Най-добрите продукти за възстановяване на черния дроб
2018-10-23 04:00
261 0
Няма конкретни продукти, чиято консумация би довела до регенериране на черния дроб. Въпреки това, храненето може все още да забави хода на негативните физиологични процеси, които…

Събуждате се с главоболие? Липсва ви този витамин
2018-10-22 04:00
537 0
Често, след събуждане човек получава главоболие. Според изследователите това се дължи на недостиг на витамин D. Липсата на този витамин се съпровожда и със загуба на коса и…

Ако бащата пуши, детето може да се роди с проблеми с възприятието и паметта
2018-10-21 04:00
450 0
Учени от университета на Флорида в Талахаси установиха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе върху когнитивните способности на децата и…

  Любопитно и полезно за орехите
2018-10-20 04:00
623 0
Сурови или печени, орехите са любимо лакомство и верен спътник в рецептите за редица кексове, торти и сладкиши. Дано не сте алергични. Освен много вкусни…

актуален брой на вестник Конкурент