Събития

Масова сеч на дървета край пътя Мездра - Роман разгневи хората СНИМКИ

  19.07.2018 15:41             
Масова сеч на дървета край пътя Мездра - Роман разгневи хората СНИМКИ

Режат дърветата край пътя между Мездра и Роман. Най-зловеща е картината между селата Горна и Долна Бешовица, алармираха читатели на „Конкурент“.

Акцията върви от няколко дни, като най-безпощадно хората с резачки се отнасят към орехите, тъй като дървесината им е най-ценна, твърдят жители на двете мездренски села. Според тях кастренето на короните на дърветата няма нищо общо с поголовната сеч, на която са подложени дърветата.

Проверка на „Конкурент“ установи, че почистването край пътя е разпоредено от Областно пътно управление във Враца. Неговият директор инж. Веселин Николов уточни, че от израслите клони се отстраняват, за да се осигури достатъчна видимост на превозните средства.

„Може и да не е приятна гледката, но ще кажа, че преди няколко дни, когато се наложи да прехвърлим трафика на тежките камиони и ТИР-ове заради поредната катастрофа на Е79, са постъпили сигнали от собствениците на 15 ТИР-а за изпокъсани брезенти от клоните на дървета. Застрахователят е решил, че виновен за щетата е ОПУ-Враца, а размерът й е около 50 000 лева“, обясни мотивите за санитарното почистване на пътя.

Репортерска проверка на „Конкурент“ на място обаче показа, че липи, акации и тополи край пътя не са „почистени“ така както орехите. Авторите на сигналите за поголровната сеч твърдят, че дивашкото рязане е началото на края на дърветата, които в най-голямата жега ще бъдат оставени без защита и ще изсъхнат лесно.