Здраве

Растенията, които ще ви спасят от комарите

  19.07.2018 12:25             
Растенията, които ще ви спасят от комарите

Комарите са неприятни същества. Жуженето им е влудяващо, а ухапванията не само че са свързани с досаден сърбеж, но могат да предизвикат и здравословни проблеми. В някои части по света са изключително опасни и се възприемат като едни от основните преносители на болести като малария, жълта треска, острата инфекция Чикунгуня, Западнонилска треска, денга, Лимфатична филариоза, треска Зика. Това, което привлича комарите (не само към хората, но и към някои животни), е въглеродният диоксид, както и миризмата, която излъчва тялото ни. За щастие, съществуват някои аромати, които държат комарите надалече без намесата на химически препарати. Ето какво можете да си засадите в задния двор, за да се спасите от тези неприятни насекоми:

1. Лавандула

Благоуханието на лавандулата се възприема от комарите като силно отблъскваща миризма. Като допълнителен бонус лавандулата има и противовъзпалителни свойства. Засадете си в задния двор, в градината или дори в саксии, които да поставите при вратата и на прозорците си, и смятайте проблема с комарите за решен.

2. Невен

Невенът се отглежда лесно и съдържа специалното вещество thiophenes, което отблъсква насекомите – комари, листни въшки, трипс, бяла муха, мексикански бръмбар, гъсениции др.

3. Здравец

Здравецът е не само красиво, но и полезно растение, което отблъсква комарите и други вредители. Здравецът расте бързо, обича както топлина, слънце, сух климат, така и по-студено време. Изисква единствено по-често подрязване.

4. Розмарин

Това растение е по-разпространено като подправка, но ароматът му е особено ефикасен и срещу насекоми. А ако обичате да си палите огън, сложете вътре няколко листенца и ще си спестите досадната борба с комарите.

5. Мента

Ето още една тревичка, която има полезно приложение извън сферата на кулинарията. Изследванията сочат, че ментовото олио може да отблъсне носителите на заразни болести като малария, жълта треска и др. в продължение на 60-180 минути.

6. Джоджен

Джодженът е всеизвестен естествен враг на комарите. Ако си сложите малко в джобовете, бъдете сигурни, че ще ги държи настрана. А ако насадите джоджен около дома си, със сигурност ще схванат намека, че не са добре дошли.

7. Босилек

Босилекът не е само идеалната подправка за любимата ви италианска паста например, но също така и още един естествен неприятел на комарите. Благодарение на острата миризма от листата му комарите предпочитат да спазват дистанция. Наскоро доби популярност изследване, според което босилекът дори е отровен за тях.

8. Котешка трева (коча трева)

Ако засадите котешка трева в градината си, не само че домашният ви любимец ще бъде щастлив, но също така ще се насладите на приятна вечер навън без нежеланата компания на комарите. Според скорошно проучване това растение е около десет пъти по-ефективно в борбата срещу комарите в сравнение с различни видове спрейове на химическа основа.

Вие опитвали ли сте някоя от тези естествени защити срещу комарите? Ако ви хрумнат още идеи, чувствайте се свободни да обогатите списъка.

Източник: Brightside