Събития

Известен врачанин обяви гладна стачка заради...

  18.07.2018 22:22             
Известен врачанин обяви гладна стачка заради...

Магистър фармацевт Иван Узунов от Враца обяви гладна стачка заради безразличието на институциите към негово откритие. Съобщението се появи тази вечер на личния профил на популярния аптекар. Часове по-рано при него беше екип на "Конкурент", пред който Узунов съобщи съобщи, че е открил начин за облекчаване на болката на лицевия нерв. Медиците твърдят, че тригеминалната невралгия е по-силна от най-силното страдание, предизвиквано от проблеми с панкреаса.

"Докато имаше български препарат за облекчаване на болката, лечението на възпалението беше възможно. След спирането му и въвеждането на вносни медикаменти, нещата се промениха, защото еквивалентите му нямат ефект... А болката е неописуема, страданието кара личността да се отделя от тялото, а човек започва да вие от болка", каза Иван Узунов. Той включил в действие още един препарат, чрез което забавил импулсите, получавани по възпаления нерв и по този начин атакувал обвивката на лицевия нерв и така се забавя възпалението. "Така болката е поносима и се появява по-рядко, което показва, че лечението би могло да се проведе в тази посока", обяснява откритието си Узунов. Откритието му е потвърдено от теоретична гледна точка от национален фармаколог. Популярният врачански аптекар се надява успехът му да бъде дискутиран на 1 август от 17 часа в заведението срещу паметника на Св. Софроний Врачански, когато е поканил в града под Околчица известен невролог - професор, за бъдещ дебат. Той има намерение да покани всички невролози от региона на тази среща, която е посветена на страдащите хора. Узунов твърди, че съчетаването на досега известния препарат "Неуротоп", с "Габаневрал", който забавя възпалението на нерва, и "Ниогама", чрез който се повишава обменните процеси в засегнатия нерв, се постигат много добри резултати.

"Направих го, защото знам какво страдание причинява това възпаление. И като фармацевт, и като гражданин имам задължение да направя достояние това свое откритие. Важно е то да достигне до хората", коментира мотивите си Узунов. Той обяви, че в знак на протест няма да се храни в дните понеделник, сряда и петък.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.