Свят

Историята на Лука Модрич, която трогна света (СНИМКИ)

  18.07.2018 13:58             
Историята на Лука Модрич, която трогна света (СНИМКИ)

Две от най-споделяните снимки в социалните мрежи през последните дни са с адрес Хърватия. Едната показва президентът на страната Колинда Грабар-Китарович и част от нейните политики.  

Другата илюстрира историята на капитана на националния отбор Лука Модрич. Трудният път към успеха на футболиста трогна милиони хора по света.   Когато е бил 6-годишен, сръбски четници застрелват дядо му на 500 метра от дома им. Семейството на Модрич успява да избяга само с дрехите на гърба си. В разгарящата се югославска война те са настанени като бежанци в държавен хотел в град Задар.

Малкият Лука е записан да тренира в местен клуб по футбол, за да не мисли за нещастието, сполетяло семейството. По цял ден не спирал да рита и често чупел прозорци на сградите наоколо.


По това време семейството му е толкова бедно, че не може да си позволи да му купи футболни кори за краката. За да се предпази, Лука носел такива, направени от дърво

Младият талант показва много качества и след края на войната отива на проби в „Хайдук”, Сплит, където съдбата отново е сурова към него – обявяват го за прекалено хилав и отсичат, че няма достатъчно талант. Това не го спира – отива в „Динамо” Загреб, когато е 8 клас. Лука Модрич

 

В първите клубове, в които играе, често е освиркван от сръбската публика, но това не го спира по пътя му към успеха.

 

Лука Модрич 

Днес той е капитан на националния отбор на Хърватия и плеймейкър на испанския "Реал Мадрид". Лука Модрич спечели сърцата на футболни запалянковци от цял свят с уменията си, с честна игра, както и с емоциите си, които не може да скрие на терена.

  Лука Модрич 

 

Безспорно най-голямото му богатство са съпругата му Ваня, синът му Ивано и дъщеря му Ема.

дарик