Събития

Заради катастрофите с ТИР-ове предлагат нова организация на движението по Е79

  16.07.2018 20:38             
Заради катастрофите с ТИР-ове предлагат нова организация на движението по Е79

Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин изрази с позиция, че знае как да сложи край на тежките катастрофи по Е79, докато не започне реалното строителство на скоростния път между Видин и Ботевград. Предложението на хората, които с протести предизвикаха правителството да сложи като краен срок построяването на автомагистрала до Дунав мост 2 до 2021 г., беше публикувано в социалните мрежи. Ето какво предлага гражданското обединие:

"Приятели, предлагаме да изпратим до АПИ предложение за разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана. Посока София преминаването да се извършва по Е79 , а в посока Дунав мост 2 през Арчар по стария път.

Така ще може до изграждането на новото трасе да се спасят човешки животи. В противен случай касапницата на този път ще продължава. И ще бъдем принудени да поискаме изцяло спиране на движението на тежкотоварни камиони и преминаването на Дунав мост 2, докато новото трасе не бъде изградено", се казва в предложението.

От "Единни за промяна" очакват предложения и идеи през следващите дни в офиса си във Видин.

Разделянето на трафика на ТИР-ове в двете направления не е нова идея. Тя дори беше лансирана от доскорошния председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. По темата дори бяха правени тестове тази зима, като движението между Видин и Монтана беше пускано само в едното направления за камиони над 12 тона през Арчар.

Слабост в този план е продължаващия ремонт на второкласния път, наричан от хората в Монтана "северният път" за Видин.

Четете повече по темата във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.