Крими

Банда невръстни апаши бие и граби пенсионери

  16.07.2018 15:38             
Банда невръстни апаши бие и граби пенсионери

Възрастните хора в монтанското село Септемврийци са парализирани от ужас заради зачестилите нападения, обири и побои. През последните седмици бяха нападнати и ограбени четирима пенсионери. Водачът на бандата е Валентин Дачков – 22-годишен апаш с дълго криминално досие. В момента Валентин е в ареста в Монтана със 72-часова мярка за задържане. Прибран е след последното нападение в нощта срещу събота. Тогава около 1.30 часа той , 11-годишният му брат и 13-годишната им сестра нахлуха в дома на 82-годишната баба Митка. Тя спяла, Валентин й запушил устата и я притиснал към леглото, а през това време малките тарашили къщата и търсили пари. Баба Митка имала 360 лева, но или крадците не са ги открили, или нещо ги е подплашило и изчезнали.

Два дни по-рано Валентин задигна посред бял ден 220 лева, пенсията на 75-годишен дядо. Няколко дни преди това той и 11-годишният му брат Мариян нахлуха в дома на 87-годишния Крум Л. отнесоха всичката му храна, а после Валентин се върна, за да търси пари. Преби дядото и изчезна. Полицията го спипа и задържа за 24 часа. Веднага след напускането на ареста изпеченият апаш събра отново семейната банда и започна пак да вършее из селото.

Валентин е опасен престъпник, категорични са всички в Септемврийци. Обучил е на занаята и невръстните си братя и сестри.

За първи път името на Валентин Дачков влезе в полицейските сводки преди 10 години. Тогава той беше само на 12 години.

На 12 септември 2009 година 15-годишният Благой, 10-годишният му брат Данаил и тогава 12-годишният Валентин пребиха до смърт 85-годишният Стоян Петров за 5 лева. Две години по-късно монтанският окръжен съд постанови 7 години затвор за Благой, а Валентин бе изпратен в интернат. Апашът много бързо напусна поправителното училище, върна се в Септемврийци и бабите отново станаха негова мишена.

През пролетта на миналата година двама пък  нахлуха в дома на 88-годишния дядо Георги. Пребиха възрастния човек, защото през деня отказал да им даде 10 лева. Млатили го, където сварят ритали, удряли с юмруци, а за да  не чуят комшиите увеличили звука на телевизора докрай. Дни по-късно нападателите са заловени. Единият бе 26-годишен от Нови Искър, но с него действал и 14-годишен от Септемврийци.

Старците в селото стават ежедневно жертви на банди невръстни обирджии. Има възрастни хора, които са обирани по над 15-20 пъти. Около 1 000 души живеят в Септемврийци, 400 от тях са в ромската махала. Пустеещите къщи са много и са опоскани. Ромите задигат всичко  - мебели, тухли, керемиди, железа. Хората просто ги изоставят и няма как да ги продадат, защото никой не желае да се заселва в Септемврийци. Местните винят за това ромите. Бабите и дядовците са опасали с решетки прозорците си, залостват вратите с колове и дори през лятото са принудени да спят на затворени прозорци. Това обаче не спира апашите – те трошат, къртят врати, влизат, бият и ломят всичко по пътя си.

„Сега пак задържаха Валентин. Казват още бил в ареста, но все някога ще го пуснат и всичко започва отново. То и сега няма да спре. Малките вече са се обучили и действат и без него”, споделят вцепенените от страх пенсионери.