Konkurent
ТДМ

Събития

Десислава Тодорова: Хората в Малорад са без вода вече трети ден!

2018-07-12 18:40 2076 0

Десислава Тодорова: Хората в Малорад са без вода вече трети ден!

Кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова се обърна към "Конкурент", за да опровергае официално съобщение на "ВиК - Враца", което беше публикувано по-рано днес на сайта konkurent.bg.

В правото си на отговор инж. Тодорова заяви, че днес, 12.07 е изпратено официално писмо до областния управител Малина Николова, в което се казва:

"В землището на с. Малорад, община Борован - в местността "Езерска падина", която се намира извън урбанизираната зона на село Малорад, е изградена Помпена станция. Тя е единственият източник на питейна вода на жителите на село Малорад и се поддържа от "ВиК - Враца ООД.

След продължиелните обилни валежи и високите подпочвени води е затлачен имотът Вътрешна река под №000153, който е собственост на Министерство на околната среда и водите. Намиращата се на него Помпена станция е наводнена от натрупалата се тиня и подпочвени води. А село Малорад вече трети ден е без питейна вода", се казва в документа.

Кметът на община Борован подчерта още веднъж, че имотът се намира извън урбанизираната зона на село Малорад и според кадастралния и регулационния план, одобрен със заповед №492 от 1974 г. "Съгласно Закона за водите, териториите извън урбанизираната зона, са ангажимент на държавата, респективно на областния управител", се казва още в писмото, изпратено до областния управител на Враца днес.

"Община Борован се обръща към Вас с молба имотът в местността "Езерска падина", който е собственост на МОСВ и се намира извън урбанизираната територия на с. Малорад, да бъде почистен, за да може хората в селото да получават питейна вода. Очакваме от Вас да предприемете спешни и адекватни мерки в интерес на жителите на село Малорад", се казва още в документа, подписан от кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова. Тя уточни, че към настоящия момент за битовите нужда на населението се задоволяват от водоноска, осигурена от "ВиК - Враца".

Кметът на Община Борован подчерта, че тя не разполага с тежка техника и средства, с които да почисти проблемния държавен имот. Инж. Тодорова е получила уверение от губернатора Малина Николова, че утре ще дойде на място и ще провери кой е отговорен за почистването, както и че областната администрация ще предприеме необходимите мерки за възстановяване водоснабдяването на жителите на село Малорад.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Дългогодишен директор на
2018-07-20 19:00
47 0
Навръх Илинден в село Крапец бе отбелязана 80-годишнината на местния благодетел инж. Илия Николов. Организатори на събитието бяха  председателят на читалище „Светлина 2007“ Дафина Цветкова …

Играят
2018-07-20 18:00
70 0
Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете- Белоградчишки скали" ще прозвучи "Реквием" отДжузепе Верди. Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр,…

Ето какво направиха с лампата на Пробива СНИМКИ
2018-07-20 17:00
212 0
Лампата от уличното осветление на Пробива във Враца, която падна в късния следобед вчера, е обезопасена, видя репортер на "Конкурент". От общинската управа предприеха необходимите…

Врачани пропищяха от майстори на автомобили СНИМКИ
2018-07-20 16:00
1925 0
Жители на врачански квартал пропищяха от майстори на автомобили, които са си обособили частна работилница край един от натоварените булеварди в града – „Васил Кънчов“.…

актуален брой на вестник Конкурент