Крими

Изправят на съд бизнесмен заради смъртта на работник

  12.07.2018 14:30             
Изправят на съд бизнесмен заради смъртта на работник

Бизнесмен, собственик на автоморга в Монтана, ще бъде изправен пред съда заради смъртта на един от работниците му. 49-годишният Иван М. е обвинен по член 123 от Наказателния кодекс - за причинена смърт поради немарливо изпълнение на занятие и ако съдът го признае за виновен го грозят до 5 години затвор. Обвинителният акт е внесен и се очаква окръжният съд в Монтана да насрочи дата за делото.

Тежкият инцидент стана на 12 октомври миналата година. Тогава 20-годишният Николай А. от село Разград беше убит от волтова дъга по време на работата. Проверка на инспекцията по труда установи, че момчето работело без договор.

Автоморгата се намира извън Монтана в местността Мало поле. Постоянно наетите на трудов договор са няколко души, но собственикът често вземал на надница млади хора, за да свършат определа работа. По този начин Николай попаднал във фирмата. Във фаталния ден Николай и негов колега трябвало да подготвят тръбите за изграждане на метален навес.

В хода на разследването е установено, че собственикът не е обяснил на момчетата как безопасно да работят. При завъртането на една от тръбите, които били с дължина 3.30 метра,  Николай докоснал с нея  високоволтов електропровод, получила се волтова дъга, която убила момчето на място.

Съдебните лекари са установили, че електричеството, протекло през тялото на Николай, е  довело до остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

По данни на обвинителите, бизнесменът Иван М. е допуснал  множество нарушения на трудовото законодателство, не е осигурил безопасни условия на труд, а загиналото момче работело без трудов договор и без необходимата квалификация. До момента бизнесменът отказва да дава обяснения по случая и не се признава за виновен, казаха от прокуратурата.