Konkurent
ТДМ

Крими

Изправят на съд бизнесмен заради смъртта на работник

2018-07-13 05:00 1011 0

Изправят на съд бизнесмен заради смъртта на работник

Бизнесмен, собственик на автоморга в Монтана, ще бъде изправен пред съда заради смъртта на един от работниците му. 49-годишният Иван М. е обвинен по член 123 от Наказателния кодекс - за причинена смърт поради немарливо изпълнение на занятие и ако съдът го признае за виновен го грозят до 5 години затвор. Обвинителният акт е внесен и се очаква окръжният съд в Монтана да насрочи дата за делото.

Тежкият инцидент стана на 12 октомври миналата година. Тогава 20-годишният Николай А. от село Разград беше убит от волтова дъга по време на работата. Проверка на инспекцията по труда установи, че момчето работело без договор.

Автоморгата се намира извън Монтана в местността Мало поле. Постоянно наетите на трудов договор са няколко души, но собственикът често вземал на надница млади хора, за да свършат определа работа. По този начин Николай попаднал във фирмата. Във фаталния ден Николай и негов колега трябвало да подготвят тръбите за изграждане на метален навес.

В хода на разследването е установено, че собственикът не е обяснил на момчетата как безопасно да работят. При завъртането на една от тръбите, които били с дължина 3.30 метра,  Николай докоснал с нея  високоволтов електропровод, получила се волтова дъга, която убила момчето на място.

Съдебните лекари са установили, че електричеството, протекло през тялото на Николай, е  довело до остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

По данни на обвинителите, бизнесменът Иван М. е допуснал  множество нарушения на трудовото законодателство, не е осигурил безопасни условия на труд, а загиналото момче работело без трудов договор и без необходимата квалификация. До момента бизнесменът отказва да дава обяснения по случая и не се признава за виновен, казаха от прокуратурата.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Трима се млатиха до кръв в центъра на монтанско село
2018-09-23 19:45
718 0
Трима мъже са се били в центъра на село Замфирово, съобщиха от полицията в Монтана. Снощи около 21.30 в центъра на селото възникнал скандал между…

Скъсаха от проверки шофьорите във Врачанско
2018-09-23 15:30
712 0
През изминалите 24 часа на територията на Врачанска област са били проведени 11 специализирани полицейски операции, похвалиха се от ОД на МВР. Били са проверени…

Бързо производство заради нередовно АТВ
2018-09-23 14:30
381 0
Срещу мъж от белослатинското село Алтимир е образувано бързо производство, след като при рутинна проверка на полицията било установено, че 28-годишният Г.М. от населеното място…

Възрастен врачанин подкара „Опел“ след солидна почерпка, но...
2018-09-23 13:30
324 0
Възрастен мъж е бил спипан да управлява автомобил след солидна почерпка, съобщават от ОД на МВР във Враца. 69-годишният Н.Н. от Враца бил спрян в…

актуален брой на вестник Конкурент