Здраве

Една простичка формула, която ще ви позволи да се наспите и да се събудите отпочинали

  12.07.2018 11:53             
Една простичка формула, която ще ви позволи да се наспите и да се събудите отпочинали

Всеки си има свои собствени сутрешни ритуали. Някои от нас си мислят за това, което ги очаква през новия ден. Други си водят дневник. Трети изключват алармата и лягат само за „още пет минути“. Има и такива, които всеки ден стават бързо и лесно. Фитнес треньорът Крейг Балантайн води свой собствен блог, посветен на здравословното хранене и ранното ставане. Той създаде формулата 10-3-2-1-0, която ще ви помогне да се будите всеки ден добре отпочинали и пълни с енергия.

Според Крейг основите на добрия сън започват да се полагат още през следобеда. Той разпознава 5 ключови момента, които трябва да имате предвид.

10 часа преди съня – край на кофеина.

3 часа преди съня – край на храната и алкохола.

2 часа преди съня – край на работата.

1 час преди съня – край на телевизията, компютъра или смартфона.

0 – колко пъти ви се полага да натиснете бутона Snooze, когато алармата ви звънне.

10 часа – точно толкова време е нужно на кръвта да се почисти от стимулиращите ефекти на кофеиновите и пълните със захари храни (кафе, зелен и черен чай, Кока-Кола, енергийни напитки, шоколад и т.н.).

3 часа – вашето тяло се нуждае от почивка, без да хаби енергия за храносмилането на тежка вечеря или за елиминирането на ефектите на алкохола.

2 часа – спрете да се занимавате с каквато и да е работа. Дори престанете да мислите за нея. Ще имате достатъчно време за задълженията си на следващия ден.

1 час – изключете всички свои устройства. Не се обаждайте на никого, не проверявайте имейла си, не разговаряйте в социалните мрежи. Въобще – стойте на страна от дисплеите. Позволете на очите и съзнанието ви да си отпочинат.

0 – ако станете от леглото си, веднага след като алармата звънне, без да натискате бутона Snooze, ще си създадете навика да ставате бързо и лесно. Кратките допълнителни подремвания само ни карат да се чувстваме по-заспали и изтощени.

Ако спазвате тази формула, твърди Крейг, ще имате дълбок и приятен сън, а на следващата сутрин ще се събудите отпочинали и готови за всички предизвикателства на деня.

Сладки сънища!

obektibg