Събития

Снежанка Каменова: Пазим традициите, но и създаваме нови ИНТЕРВЮ

  12.07.2018 11:30             
Снежанка Каменова: Пазим традициите, но и създаваме нови ИНТЕРВЮ

Снежанка Каменова е новият директор на Средно училище „Никола Войводов“. От началото на седмицата тя пое щафетата от излязлата в заслужен отдих досегашна шефка на едно от най-големите училища във Враца Галина Витанова. Амбициите на новия директор са свързани с настоящето, но и бъдещето на едно от най-големите училища на територията на община Враца. Каменова работи в училището от 1990 г. като преподавател по български език и литература. Преди да стане директор е била главен учител в школото, в което со обучават над 820 деца, а педагогическият персонал е от 71 човека.

Г-жо Каменова, Вие не сте непозната за учениците, родителите и учителите в СУ „Никола Войводов“, нали?

Да, познаваме се, защото живея в ж.к. „Сениче“. В самото училище работят от 1990 г. и съм част от колектива. Благодаря на досегашната дейност на Галина Витанова, при чието управление бяха свършени добри неща. Вярвам, че ще имам силите и подкрепата на колегите си, за да развием тези традиции, както и да започнем много нови неща.

Само на традициите ли залагате?

Традициите са част от нашия живот, те трябва да се спазват и съхраняват, но и да се обновяват, да се твори в нови насоки, ако искаме да отговаряме на високите изисквания на съвременното българско образование. Динамиката в образованието поставя пред изпитание всички нас – учители, но и родители, и ученици. Смятам, че ще можем да се справим с предизвикателствата. Разчитам и благодаря на Регионално управление по образование, на общинската управа на Враца, както и на моите колеги. Нашето училище тази година ще чества 10-годишнината си, но тя е само част от дългата история на училища „Иван Нивянин“, „Цвета Кръстенякова“, „Давид Тодоров“ и „Любен Каравелов“, които през годините са били част от образователната система на града и региона. Смятам, че ще успея да оправдая доверието на колегите, на институциите и на родителите на нашите ученици.

Коя е първата задача, която сте си поставили?

Имам амбицията още през настоящата учебна година да въведем едносменното обучение, което ще бъдем задължени да внедрим до 2020 г. Бих искала в СУ „Никола Войводов“ това да се случи още на 15 септември. Представих тази идея пред учителския колектив и пред обществения съвет на училището. Имам уверението и подкрепата на колегите си, че ще успеем да реализираме тази задача.

Искаме да доразвием облика на СУ „Никола Войводов“, да приложим една нова имидж-стратегия, за да привличаме децата от квартала, които да продължават и завършват средното си образование при нас.