Събития

Започва ремонтът на Пробива, няма да го затварят изцяло

  11.07.2018 15:20             
Започва ремонтът на Пробива, няма да го затварят изцяло

От днес започват строително-ремонтните работи по реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца, наричана от врачани Пробива. Дейностите стартират от градската градина, зад паметника на Христо Ботев. В рамките на проекта ще се подмени съществуващият водопровод пред сградата на Община Враца и ще се направят сградни отклонения пред читалище „Развитие“. Следващ етап от проекта е обновяването на пешеходната зона в следните участъци – площад „Христо Ботев“, пространството пред Пощенска и Сувенирна палата, както и участъкът от ул. „Кръстьо Българията“ до бившето кино „Коларов“.

„С реконструкцията ще бъде подменена пешеходната настилка, уличното осветление, както и елементи от градската среда. С реализирането на проекта ще се облагородят зелените площи, като ще се засадят и нови дървесни и декоративни растителни видове“, поясни по време на срещата гл. архитект на общината Чавдар Спасов.

Той припомни, че проектът се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е част от инвестиционната програма на община Враца, а средствата, които ще бъдат вложени в него са в размер на близо 7 млн. лв. Фирмата-изпълнител на строително-ремонтите дейности е „ВМ ВРАЦА 2018“ ДЗЗД.

Кметът Калин Каменов отхвърли всички спекулации и бе категоричен, че няма да бъдат безразборно премахвани съществуващите дървета. „Преди стартирането на ремонтните дейности беше извършена фитосанитарна оценка от експерти на Лесотехническия университет. Специалистите констатираха наличието на 20 дървета, които имат влошено състояние – изгнили са или са в процес на гниене, болни са или са прекършени“, коментира кметът и допълни, че част от новите дървесни видове ще са с по-голяма цветна корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период.

Успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона ще бъде извършен ремонт и на улици, чиято настилка е силно нарушена. Предвидените за рехабилитация пътни отсечки и прилежащи тротоарни площи са в особено тежко състояние и създават трудности за участниците в движението.

Проектът за обновяването на пешеходната зона в града е на стойност 6 975 000 лв.