Здраве

10-те най-безполезни органа в човешкото тяло

  09.07.2018 10:33             
10-те най-безполезни органа в човешкото тяло

Питали ли сте се някога за какво са ни дадени мъките да ни растат мъдреци или да трупаме отрова в напълно необяснимия си апендикс? Отговорът е - няма никаква смислена причина. Discovery Science класира 10-те най-ненужни части от човешкото тяло.

10. Plica semilunaris (трети клепач). - Може и да не знаете, но притежавате трети клепач. Отворете добре двата, които вече са ви известни, и хубавичко се вгледайте - ще го видите в ъгълчето на окото си, близо до слъзния канал. Третият клепач е остатък от "нощната мембрана", която можем да видим при кокошките, гущерите и акулите.

9. Телесното окосмение. - Няма съмнение, че някога, когато зимите са били жестоки и якето още не е било измислено, сме били доста по-космати. Допреди 3 млн години целите сме били покрити с равна кафява козина. След еволюирането на Homo erectus обаче способността да се потим отменила донякъде необходимостта да регулираме телесната си температура с вълна. Да не говорим за дрехите.

8. Синусите. - Лекарите не знаят много за функцията на синусите. Ясно е само, че имаме твърде много. Според някои теории, те може би предпазват очите ни от вътрешното налягане или пък ни помагат да променяме височината и тона на гласа си.

7. Аденоидите. - Те улавят част от бактериите, които минават през гърлото ни, но и са твърде чувствителни и склонни към подуване и инфекции. Питайте кое да е 7-годишно дете. За щастие, аденоидите се свиват с възрастта, а и често ни ги махат, заедно със...

6. Сливиците. - Още едно парче месо, което само знае да се подува и да боли. Ако не са ви ги оперирали до 30-годишна възраст, си е истинско постижение.

5. Опашката. - Откривате с неприязън съществуването й, когато се тръшнете с цялата си тежест по време на първия си урок по ски. Опашката всъщност е няколко сраснати прешлена, останали от древни времена, когато повече сме приличали на маймуните.

4. Erector pili. - Чували ли сте за мускул, единствената цел на който е да кара косите ни да се изправят? Е, имаме такъв и той се нарича Erector pili. При животните накокошинването ги прави да изглеждат по-големи и по-страшни. При нас то е просто глупаво.

3. Мъдреците. - Когато някога сме дъвкали жилаво мамутско месо направо от кокала и не сме си мили зъбите след това, те честичко са капели. Ето защо, когато резервните кътници, наречени мъдреци, са се появявали, прадедите ни ги посрещали с благодарност. Днес флуорните пасти за зъби и зъболекарите са причина този подарък от природата да се превърне просто в една сериозна досада.

2. Апендиксът. - Дарвин твърдял, че апендиксът помагал на тревопасните ни прадеди при храносмилането. Може и така да е било, но за какво ни е днес, когато има сандвичи с шунка и френски сирена?!

1. Мъжките зърна. - И все пак, защо, Господи??

обекти.бг