Събития

Кр. Богданов: Активната позиция на България спрямо Сърбия дава резултати

  27.06.2018 16:00             
Кр. Богданов: Активната позиция на България спрямо Сърбия дава резултати

Активната позиция на България спрямо Сърбия през последните месеци дава резултати. Водената до скоро политика на безрезервна подкрепа за еврочленството на Сърбия не беше в услуга на нашите сънародници в Западните покрайнини. България трябваше най-после да втвърди тона в двустранните отношенията, да се откаже от сътрудничеството с лица като кмета на Босилеград Владимир Захариев, работещ срещу интересите на българското малцинство и да застане категорично на страната на хората с българско национално самосъзнание. Промяната е очевидно от последните действия на българските институции: президент, правителство, народно събрание, посолството ни в Белград и консулството в Ниш. Лично аз, в качеството ми на зам.-председател на Комисията по външна политика съм поставял тези въпроси пред официални сръбски представители. В последният подобен случай, настоях за отговор от посланика на Сърбия в България Владимир Чургус за отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на българите избити на 15-16 май 1917 г. За възпрепятстването на отбелязването на трагичната годишнина от Босилеградският погром бях информирана от председателя на Демократичния съюз на българите в Сърбия Драголюб Иванчов, с когото посланик Чургос беше отказал да се срещне. Въпросът беше решен след среща на президентите на Р България Румен Радев  и на Р Сърбия Александър Вучич в Белград, като Вучич лично се ангажира и плочите незабавно бяха върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Надяваме се скоро да бъдат поставени в центъра на града.

Другите конкретни резултати от тази политика са обещаното трикратно увеличаването на средствата за финансирането на медиите на българското малцинство, скорошното издаване на учебници на български и за учениците от гимназиалните класове, финансова подкрепа за местните медицински пунктове, възстановяването на окончанието „-ова“ и „-ева“ за женските фамилни имена. Очакваме скоро връщането на старото име Цариброд на сегашния Димитровград, където пък президентите направената първа копка на паметника на светите братя Кирил и Методий, патрони на гимназията в града.

Актуална е и темата за откриване на ГКПП Банкя – Петачинци, която ще бъде коментирана на среща на Комисията по външна политика в Народното събрание с представители на българското малцинство от Звонския край в началото на месец юли.

Поетите ангажименти от сръбска страна са безспорен пробив в двустранните отношение. Но за да не останат празни обещания, трябва да имат своите последващи резултати, за чието изпълнение България трябва зорко да следи, коментира Красимир Богданов.