Събития

СНИМКИ Майките на деца с увреждания: Ние не сме просяци, а хора!

  25.06.2018 11:56             
СНИМКИ Майките на деца с увреждания: Ние не сме просяци, а хора!

Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им.

Един от организаторите на протеста Ирена Христова каза, че „протест във Враца подкрепя палатковия протест в София. Ние всички се борим за цялостна реформа на системата и нов закон за личната помощ. Искаме да излезем от Агенция за социално подпомагане, както е досега, и да влезем в Агенция за хора с увреждания. Ние не сме за помощи, а имаме нужда от подкрепа. Затова искаме нов закон, ние не сме просяци! Настояваме за промяна и на медицинската експертиза, настояваме за нови социални услуги“. Тя припомни, че сега действащия закон урежда отношенията на децата до 18 г. „Когато човекът в количка стане на 19 г., той не прохожда. Дори проблемите се увеличават, защото ако е бил асоциализиран в училище след напускането му доскорошното дете няма къде да отиде“. Ирена Христова добави, че не става дума само за пари, за каквото се говори сега в обществото.

„Всеки разбира какво е да се грижиш за такова дете, когато имаш такова дете. Който няма, той не ни разбира. Затова държавата е далече от нашите проблеми“, каза Галя Илиева, чиито син е на 27 г., но е безпомощен да се грижи сам за себе си.

„Искаме да сме част от обществото. В трудоспособна възраст съм, но не мога да работя, защото трябва да се грижа за дъщеря си. Включваме се сега, защото срещу майките от София се изсипа огромна помия, каквато те не заслужават“, каза Зорница Босилкова, майка на 17-годишната Марияна, която има детска церебрална парализа. Самата Марияна призова управляващите „да не слагат под един знаменател всички хора с увреждания. Ние сме хора и не сме по-лоши от вас. Моля ви, дайте ни възможност да го докажем“, обърна се Марияна към управляващите.

Палатковият лагер във Враца ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Организаторите му допълниха, че са получили подкрепа и пълно съдействие от общинската управа. Майките заявиха, че са излезли срещу сградата на местната управа, защото в центъра на града повече хора ще видят за какво протестират.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.