Събития

Викат министър в съда в Мездра

  24.06.2018 13:02             
Викат министър в съда в Мездра

Министърът на културата Боил Банов може да влезе в съдебната зала на мездренския районен съд, където в сряда ще се гледа делото за уволнението на директора на Професионалната гимназия по каменоделство в романското село Кунино - Стефан Стефанов, научи „Конкурент“.

Процесът е заведен след жалба на дългогодишния директор, който оспорва заповедта за дисциплинарно прекратяване на трудовия си договор от тази зима. На практика Стефанов съди единственото училище с подобен профил на Балканите и второ с такъв статут в Европа, чиито принципал е министерството на културата /МК/, а негов работодател на практика е министър Банов.

Според информацията на „Конкурент“, МК ще е страна по делото, което трябва да установи издържани ли са мотивите, с които в началото на февруари т.г. беше прекратен трудовия договор на Стефанов. Главно действащо лице в процеса се очаква да е експертът от дирекция СИХО в МК Ралица Байзатова, твърдят хора около уволнения директор.

Стефан Стефанов управлява единственото на Балканите учебно заведение за каменоделци от 2004 г., където постъпва 2 години и половина по-рано. Благодарение на усилията му учебното заведение не е закрито, а от 2006 г. преминава под шапката на МК от МОН.

„Не желая да коментирам нищо. Вярвам в правосъдието и разчитам, че то ще възстанови правдата в моя случай“, коментира ексклузивно пред всекидневника на Северозапада Стефанов. След уволнението му временно на стола седна Яна Орлинова, която е бивш учител в гимназията и е дъщеря на поета Орлин Орлинов, прочул се с поетичното си произведение „Ода за СССР“. Вероятно съвсем скоро ще бъде назначен и конкурс за директорската позиция.