Събития

Денят на енергетика събра стотици в Ботев парк

  23.06.2018 19:02             
Денят на енергетика събра стотици в Ботев парк

В „Ботев парк” в Козлодуй се проведе Ден на енергетика, където присъстваха много енергитици, граждани и гости на празника. Водещите прочетоха много поздравителни адреси, които бяха получени по повод честването.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Андреев поздрави всички събрали се, кметът Маринела Николова каза: “Горда съм, че заедно, ръка за ръка, АЕЦ и общината се грижим за благоденствието на жителите и за бъдещето на Козлодуй”.

Иван Андреев връчи плакети на Българската браншова камера на енергетиците за цялостен принос в развитието на българската енергетика, на Кирил Николов и Иван Иванов.

Българската браншова камера на енергетиците присвои званието „Енергетик на годината” и почетна грамота на Светозар Василев. Наградата връчи Жаклен Коен председател на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД.

В категория „Безопасност, Сигурност, Качество", носител на отличието е Тодор Тодоров – началик отдел „Метрологично осигуряване”. Той го получи от Цанко Бачийски – зам.-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

В категория „Реакторно оборудване” призът е за Иван Георгиев - ръководител сектор „Управление на радиационни отпадъци.

В категория „Турбинно оборудване” бе награден Емил Петров - механик на въртящи механизми.

В категория „Електрооборудване” е отличен Мариян Георгиев - енергетик в сектор „Електросилово оборудване”.

В категория „Системи на контрол и управление” призьор е Васил Кушлев - технолог в сектор „Управляващи и информационни системи”.

„Най-добър оператор на реактор” е Калоян Николов - дежурен на атомен енергиен блок, а „Най-добър физик” - Иван Тодоров, контролиращ в сектор „Реакторно физични технологии”.

В категория „Химия” е отличена Камелия Геновски - ръководител на експресна радиохимична лаборатория в сектор „Физико-химичен контро”.

В категория „Икономика, финанси и администриране”, носител на награда е Милка Петрова - отговорен счетоводител, пенсионер.

В категория „Инженерна и техническа подръжка” е огличен Цветан Топалов - ръководител в сектор „Аварийни процедури и анализ”.

„Най-добър оператор на хидроцентрала” за 2018 г. не Георги Цолов, старши оператор във „ВЕЦ Козлодуй”.

Награда, учредена от Сдружение „Жените в ядрената индустрия” и WIN-България - „Жена енергия” на 2018 г., получи Илинка Живкова - ръководител група „Преводачи” в управление „Администрация и контрол” в АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. Тя получи отличието от Радка Иванова - председател на WIN-България.

Грамота за „Последователен и непрекъснат принос към защитата и популяризирането но мирното използване на ядрената енергия” бе връчена на Антон Антов - ръководител на сектор „Реакторно физични разчети”.

Съюзът на ветераните в ядрената индустрия удостои със званието „Заслужил” за дългогодишен принос към развитието на ядрената енергетика Митко Янков – човек посветил професионалния си живот на ядрената енергетика. Той е инициатор и основател на Съюза на ветераните в ядрената индустрия и председател на Управителния съвет на съюза.

За всички гости и енергетици националния параход-музей "Радецки" извърши безплатни плавания по река Дунав.

За доброто настароение на енергетиците гостуваха легендарните музиканти от великата група „Сигнал”, неповторият Руслан Мъйнов и прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.