Крими

Историята с Дамяновска все повече прилича на епизод от поредицата "Студио Х"

  22.06.2018 15:55             
Историята с Дамяновска все повече прилича на епизод от поредицата \

Историята с Цветелина Дамяновска все повече взе да прилича на епизод от възобновената поредица "Студио Х" по БНТ-1. И тъй като поради мачовете от световното първенство по футбол в Русия криминалетата започнаха да липсват, ето удобен случай обществеността да се позанимава малко с общинския съветник от БСП във Враца.

Припомняме, че местен сайт, популярен с "новините" си за обществено значими хора, замеси червената дама в грандиозен скандал, твърдейки, че тя е била спипана да кара мъртвопияна.

Проверката на Дамяновска е от тази нощ около 2.20 часа, потвърдиха лаконично чрез традиционния си бюлетин от ОД на МВР, без да посочват дори инициалите на шофьорката. От  официалната информация на полицията личи, че са й съставили акт по Закона за движение по пътищата по чл.174, ал.3, тъй като водачката отказала да даде проба за алкохол.

Дамяновска отрече пред "Конкурент" да пие и се позова на заболяване - язва на дванайсетопръстника, което силно ограничава възможностите да прекалява с алкохол.

Ето пълния текст на текста от ЗДвП, по който е санкционирана Дамяновска:

"чл.174 (3) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв."

Въпросите, които остават на дневен ред са няколко.

На първо място защо не са свалени номерата на автомобила, който е карала? От МВР припомниха, че не биха могли да свалят табелите на фирмен автомобил. Пред "Конкурент" обаче Дамяновска заяви, че е шофирала служебния автомобил - "Шевролет" на частната си погребална агенция "Почивай в мир", където е собственик и управител.

На следващо място е интересно защо Дамяновска не е била задържана, ако наистина е имало подозрения, че е употребила алкохол. Така поне се случва с много други шофьори, които пият и карат.

Третият много важен въпрос, който засега остава без отговор е защо в бюлетина на ОД на МВР не са посочени инициалите на спипаната в нарушение шофьорка, какъвто е случаят с останалите провинили се. Макар напоследък инициалите на виновниците все по-често да се пропускат, практиката е такива все пак да се посочват.

А докато има въпроси без отговори, историята ще прилича на сериал от поредицата "Студио Х"...