Събития

Еньовден със Сиси - мистика, традиция и фолклор

  22.06.2018 14:38             
Еньовден със Сиси - мистика, традиция и фолклор

Мистика, традиция и фолклор, събрани в един вълшебен празник, пресъздаден от Сиси Стефанова и School of Life Bg, ще се проведе на 24 юни във Враца, научи „Конкурент“.

„Скъпи приятели, заповядайте да съберем билки, да си направим заедно вълшебен венец и да танцуваме мандала танц за здраве, изобилие и изцеление на Еньовден“, канят организаторите и уточняват, че дрес кода е бяла или светла дълга рокля или пола,  кошничка за билки, парички в кошничката, свещ и вода. Тръгването е в 4.15 ч. от хотел „Чайка“, а слизането в 7.30 ч. Мястото на провеждане на събитието в Фермата на Океан в Згориград.

„Приготвяне на мълчана вода, почерпка питка с домашно био сладко или мед и ароматни билкови чайове, ще са част от втората част тази вълшебна сутрин“, разкриват още органзиаторите на проявата. Те твърдят, че по време на мероприятието ще научите също кои билки за какво и как може да се използват. Цената на вълнуващата проява е 10 лв. Записването е на лично съобщение на фейсбук или обаждане на Сиси Стефанова.

Вижте какво разказа самата тя за празника Еньовден:

„Eньовските обреди - ранното посрещане на изгрева и къпането в росата са стари български обичаи. Брането на билки в навечерието на празника пък е свързано с онези неща, които ни правят по-здрави – движението и хармонията сред природата. Народът вярва, че в нощта срещу Еньовден небето се отваря, на сутринта пада божествена роса, а билките в този ден са най-лековити. Според народа на 24 юни продължителността на деня започва да намалява, а "Еньо си намята кожуха да върви за сняг", тъй като празникът бележи и далечното начало на зимата. Вярва се, че когато изгрява, слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав, а очертае ли се наполовина — ще боледува. Лечебната сила на росата е свързана и с друго вярване – това, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. На Еньовден традицията повелява също така на трапезата да има погача с мед, за да е сладка годината. Родният фолклор не е подминал и песните, които се пеят специално на този празник. Обикновено те са обвързани с брането на билки, 77 и половина преди изгрев слънце, приготвянето на отвари и с цветята, а най-разпространената от тях е "Ой, Еньо, Еньо, касканджи Еньо". Мистиката на Еньовден повелява още носенето на "мълчана вода" от сладък извор. Тя се използва за гадаене и лечение. За целта момите потапят китките си през нощта и на сутринта по тях гадаят кой ще е бъдещият им жених. Силата на мълчаната вода се крие в нейната чистота, в съхранения неутралитет на енергийната й структура, който е основа за понататъшното й зареждане с желаната енергия и гаранция за успех при постигането на определените ритуални цели. В този смисъл мълчаната вода е фундаментът при вибрационното надграждане в магическата работа на българите в един свят от най-разнородни обичаи и обреди“.