България

Захлаждането през уикенда идва с дъжд, гръмотевици и градушки

  22.06.2018 12:00             
Захлаждането през уикенда идва с дъжд, гръмотевици и градушки

Сериозно захлаждане на времето ни очаква в следващите дни заради студен фронт, който настъпва над страната от запад. Валежите, на места придружени с гръмотевични бури, ще започнат още тази вечер, ще продължат в нощта срещу събота и на места в съботния ден на изток. Това показват средносрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.

Още по обед в събота, но за кратко - до понеделник включително, времето ще се стабилизира и ще се радваме на повече слънчеви часове и изолирани валежи. Температурите обаче ще се понижат и в неделя вече ще са с няколко градуса по-ниски. Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна за събота - 23 юни. Без предупреждения са само районите на София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Добрич и Варна.  
   

За областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив предупреждението е за силен вятър. През втората половина от нощта срещу събота и преди обяд в събота в тези райони ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек.

В областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище и Шумен предупреждението е въведено заради очаквани обилни валежи. През втората половина от нощта в събота в тези райони е възможно да паднат интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки, предупреждават синоптиците. Очакваните количества на изваляванията са до 25-30 л/кв.м.
Жълт код е обявен и за крайбрежните зони. По преминаващ студен фронт там вятърът рязко ще се ориентира от северозапад и ще се усили до 15 м/сек, ще има пориви до 20 м/сек.
И в неделя времето ще бъде хладно, ще има променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност и на места ще превали дъжд. Вятърът чувствително ще отслабне.

Заради център на ниско налягане южно от страната ни още във вторник отново ще започнат валежи на много места, гръмотевици, не са изключени и градушки. Ще има и временно усилване на вятъра. Такова ще се задържи времето и в сряда и четвъртък следващата седмица.

дарик