Здраве

10 особености на тялото, които се срещат при малък процент от хората

  22.06.2018 09:39             
10 особености на тялото, които се срещат при малък процент от хората

Всеки е уникален по свой начин, но някои от нас имат редки черти, които се срещат при по-малко от пет процента от населението по света.

Bright Side изброява някои от тези необичайни характеристики:

Невероятно плътни кости

Изследвайки гена LRP5 (който отговаря за минерализирането на костите), учените откриват мутации, които причиняват заболяванията, свързани с по-голяма чупливост на костите.

Но при същия ген се случва и друг вид LRP5 мутация: резултатът от нея е плътни кости, които са почти не могат да се счупят и кожа, която е по-малко склонна към стареене.

Въпреки че звучи страхотно, има и недостатъци. Когато един възрастен пациент се нуждаел от смяна на износено съединение, прекалено плътните му кости не позволили на лекарите да му помогнат.

„Златна“ кръв

Разбира се, не златна в буквалния смисъл, но има уникална черта: не съдържа антигени.

Тази особеност е открита през 1961 г. и в момента са известни около 40 души с Rh-нулева кръв.

9 от тях са изключително ценни донори, защото тяхната кръв е подходяща за всеки реципиент.

Дълъг палмарен мускул

Този мускул е наследство от нашите прадеди, които се катерели по дърветата.

За да проверите дали го имате, поставете ръката си с дланта нагоре върху равна повърхност. Съберете малкия пръст и палеца си и леко ги повдигнете. Ако виждате изпъкнало сухожилие на китката си, вие имате дълъг палмарен мускул. Не се тревожете ако нямате – той е излишен при съвременния начин на живот на хората.

Генетичен химеризъм

Древногръцките митове описват химерата като създание с глава и шия на лъв, тяло на коза и змийска опашка. Генетичното състояние химеризъм при хората се характеризира с допълнителен набор от ДНК. Понякога се появява под формата на „мозаечна“ кожа или хетерохромия, различен цвят на всяко око, но най-често състоянието остава незабелязано.

Химеризмът не е опасен, но може да доведе до семейни проблеми. В един случай майка щяла да изгуби децата си, защото генетичните тестове показали, че нямат генетична връзка помежду си.

Два реда мигли
 
Това е рядко генетично заболяване, наречено „дистихиаза“. Най-известният притежател на „двойни“ мигли е актрисата Елизабет Тейлър.

Дистихиазата обикновено не създава неудобства. И все пак в някои случаи, втората редица мигли може да бъде твърде близо до лигавицата на окото, което причинява дразнене.

Дупчица близо до ухото

Това е вродена аурикуларна фистула, образувана по време на развитието на плода. Възниква при около 5% от хората.

Предполага се, че е атавизъм, напомнящ факта, че предците ни някога са имали хриле. Тази дупчица често се наследява генетично. Може да я има на едното или и на двете уши.

Допълнителни ребра
 
„Допълнителните“ ребра често се срещат при жените. Такива ребра се наричат ​​също цервикални, тъй като те се намират в областта на шийката на гръбначния стълб. Размерите им варират от малки костни израстъци до пълни ребра. В повечето случаи те не оказват влияние върху хората, но в някои случаи при големи размери може да причиняват дискомфорт.

Способност за възприемане на „невидими“ цветове

Друга особеност, която се среща по-често при жените, е т. нар. тетрахроматизъм: способността да се различават цветове, които повечето хора не виждат. Това състояние се причинява от мутации в X хромозомата.

Тази разлика позволява на хората да виждат до 99 милиона цвята, докато обикновеният човек възприема не повече от 1 милион.

По-малка необходимост от сън
 
Има хора, които могат напълно да възстановят силите си за два пъти по-малко време. Сред тези щастливци са били Салвадор Дали, Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър, и Никола Тесла.

Не става дума само за правилен режим на спане. При хората, които не се нуждаят от много сън се открива мутация на гена DEC2. Учените от Калифорнийския университет са стигнали до извода, че хората с DEC2 мутация могат да изпълняват едни и същи задачи за по-кратко време.

Невъзможност за натрупване на холестерол

Има една изключително малка група късметлии, които могат да ядат почти всичко без да се тревожат за холестерола. При тях рискът от развитие на сърдечни заболявания е с 90% по-нисък.
Причината е, че нямат достатъчно работни копия на гена PCSK9. В момента се разработва лекарство, което би могло да блокира PCSK9.