Здраве

Какво не трябва да правим с меда, за да не ни удари в зъбите и черния дроб

  21.06.2018 20:25             
Какво не трябва да правим с меда, за да не ни удари в зъбите и черния дроб

Естествено, натуралният мед е незаменимо средство при простуда, но той не бива да се нагрява, тъй като при температура на 45 градуса започва разрушаване на полезните ферменти, а при температура над 60-80 градуса се образува вещество, наречено хидроксиметилфурфурол. А то е признато за потенциален канцероген, опасен за черния дроб. Затова никога не добавяйте мед в тестото, а залейте с него вече готовите тестени и охладени сладкиши. По същата причина не следва да пиете прекалено горещ чай или мляко с мед. Да не забравяме, че освен това медът е и мощен алерген. 

Педиатрите препоръчват да започнете да давате на децата си мед, чак когато навършат една годинка и когато се убедите, че детето няма алергия към този продукт. И не на последно място, медът може да увреди зъбния емайл, тъй като зъбите се разрушават не само от захарозата, а и от натуралните захари като фруктозата. И най-качественият мед има доста висок гликемичен индекс, т.е., от него може да се пълнее. 

Той вреди на зъбния емайл и понякога дори повече, отколкото обикновената захар, предупреждават стоматолозите. Медът е гъст и се задържа по-дълго време в устната кухина. Затова, ако сте пили чай с мед, непременно изплакнете много добре устата си. 

Яна БОЯДЖИЕВА, zdrave.to