Konkurent
ТДМ

Здраве

Вижте от какви болести пази бракът

2018-07-07 05:00 1143 0

Вижте от какви болести пази бракът

Бракът допринася за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт, както и преждевременна смърт. Това заключение е направено от учени от Университета в Кил (Великобритания), чиято статия е публикувана в списание Heart.

Специалистите анализираха 34 големи проучвания, проведени през 1963-2015 г. и посветени на търсенето на връзка между семейното положение и здравето. Общият брой на доброволците, включени в извадката, е повече от два милиона души, чиято възраст варира между 42-77 години.

Оказа се, че хората, които не са се оженили, са били разведени или овдовели, е по-вероятно да умрат поради коронарна болест на сърцето и инсулт (рискът от смърт се е увеличил съответно с 42 и 55%). Разводът е допринесъл за увеличаване на вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания средно с 25% и удар с 16%.

Този ефект се обяснява с факта, че омъжените хора са забелязали здравословните проблеми преди да стане късно и са потърсили помощ от лекар, редовно взимат лекарствата си и имат силни социални връзки.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Кафето пази черния дроб
2018-11-20 04:00
234 0
Кафето, особено шварц, е изключително полезно за черния дроб, ако се приемат по две до три чашки дневно. Благоприятен ефект има и еспресото, но когато…

10 храни, които ще ви избавят от стреса
2018-11-19 04:00
235 0
Стресът не е нещо, което се случва само в главата ни. Той достига почти до всяка част от нашето тяло. И колкото и да се опитваме…

20 мита за начините на отслабване
2018-11-18 04:00
348 0
Проблемът за наднорменото тегло е един от най-актуалните здравни проблеми днес. Онова, което специалистите наричат потребителска треска за по-качествени продукти, води неусетно до все по-честата…

Дъвките и бонбоните крият голяма опасност
2018-11-17 04:00
287 0
Дъвката пречи на работата на тънките черва. Титановият диоксид (Е171) е хранителна добавка, която се използва като оцветител за дъвки, бонбони, хлебни изделия и други…

актуален брой на вестник Конкурент