Здраве

8 съвета при стомашен рефлукс

  21.06.2018 20:10             
8 съвета при стомашен рефлукс

Рефлуксът обхваща няколко симптома, които се появяват у човека тогава, когато киселите стомашни сокове от стомаха попадат в хранопровода и устната кухина. По принцип, страдащите от това състояние се оплакват от “парене” в горната част на корема. То се съпровожда с болка в гръдния кош, затруднено преглъщане и киселини. Рефлуксът се развива заради отслабване или нарушение на функцията на сфинктера на хранопровода, като неговата задача се състои в това да възпрепятства обратния ход на храна и течности от стомаха към хранопровода.

Въпреки че рефлуксът не е самостоятелно заболяване и обикновено се появява епизодично, е важно да се предприемат профилактични мерки за това нарушение, за да не се стигне до неприятни усложнения.  

1. Избягвайте дразнещата храна. Вредните навици, свързани с храненето, са основна причина за честото възникване на киселинен рефлукс. Много тежката храна и неправилното съчетание на продуктите предизвиква киселини и дразни стомаха. По тази причина се налага да ограничите следните продукти: колбаси и кренвирши; храни с рафинирано брашно; сладкиши; лютиви подправки; консерви; солена храна.  

2. Хората с наднормено тегло или затлъстяване по-често от другите страдат от киселинен рефлукс, тъй като наднорменото тегло повишава налягането върху стомаха, в резултат на което киселинно-съдържимото по-лесно попада в хранопровода. 

3. Откажете цигарите. Само в този случай ще съумеете да контролирате високата киселинност в хранопровода и стомаха. Токсините, съдържащи се в тютюна, намаляват изработката на слюнка - тази субстанция помага да се противопоставите на киселините и защитава организма ви. Пушенето предизвиква обезводняване на устната кухина и гърлото, което по-нататък може да предизвика усложнения, свързани с въздействието на киселините.

4. Носете удобни дрехи. Стегнатите дрехи провокират възникване на рефлукс, защото притискат областта на корема, което влияе за навлизането на стомашните сокове в хранопровода. Тесни панталони, стегнати колани и някои ризи са способни да увеличат притискането на коремната кухина. По тази причина след хранене съдържимото от стомаха може да попадне обратно в хранопровода. Носете свободни дрехи.

5. Положението на тялото по време на ядене и след прием на храна също оказва голямо влияние върху работата на храносмилателната система. Затова не трябва да се храните легнали или да го правите в друго неподходящо положение на тялото. Това увеличава риска от съкращаване на стомаха, заради което стомашните сокове могат да се излеят в хранопровода.

6. Пийте отвари и настойки. Някои натурални ингредиенти са способни да се противопоставят на киселините и да подобрят нашето храносмилане. Благодарение на тях изчезват неприятните симптоми на киселинния рефлукс. Такива натурални средства регулират рН в стомаха и не позволяват на сфинктера на хранопровода да отслабне, а именно той защитава стомаха от попадане в него на съдържимото от стомаха. Опитайте да облекчите състоянието си с мента, кардамон, резене, канела, джинджифил, лимон, синапено семе, ленено семе.  

7. Избягвайте стресовете. Хроничните стресове и неприятни ситуации също увеличават риска от възникване на киселинен рефлукс. Далеч не всички виждат тази връзка. А това е голяма заблуда. Стресът отключва нервни реакции, предизвикващи нарушения в някои храносмилателни процеси, в резултат на което нашият организъм започва по-трудно да преработва храната. Заради стрес тялото увеличава изработката на някои стимулиращи субстанции, например адреналин. Тези субстанции увеличават количеството киселини в стомашните сокове.  

8. Откажете се от алкохолните напитки. Злоупотребата с тях води до дразнене на стомашната лигавица. Това може да стане причина за появяване на рефлукс и други неприятни симптоми. Съдържащите се в алкохола токсини затрудняват храносмилателните процеси и блокират клапана, който пречи съдържимото от стомаха и неговите сокове да попаднат в хранопровода.  

Ако независимо от предприетите мерки неприятните усещания не изчезнат или отново се появят, без видими причини, по-добре е да се обърнете към медицински специалист за изключване на сериозни проблеми със здравето. 

zdrave.to