България

В родните психиатрии: Ад не само за пациентите, но и за лекарите

  21.06.2018 12:43             
В родните психиатрии: Ад не само за пациентите, но и за лекарите

 

Всички здравни статистики показват, че психиатрично болните се увеличават. За тези хора трябва да бъдат полагани адекватни грижи от достатъчно на брой адекватни хора, каквито обаче няма.

Пример за това е държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория, която не отговаря на психиатричните стандарти.

12-часовите смени за 100-те пациенти се поемат от един лекар, една медицинска сестра и един санитар, а по правилата за добра медицинска практика за този тип лечебни заведения трябва да са поне двойно повече.

Болницата е в омагьосан кръг, защото за липсата на достатъчно кадри има задължително за изпълнение предписание от Инспектората на Министерството на здравеопазването, в чиито правомощия е да разпише и приеме щатното разписание. Това не е направено вече втора година.

70 медици и административен персонал работят в Държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория.

По психиатричните стандарти грижата за 100-е пациенти с тежки психози трябва да се изпълнява от поне 96 души персонал, а там работят 70. Недостигът от една трета от кадри поставя оцеляването на болницата под въпрос, каза за БНР нейният управител д-р Даниела Иванакова.

Качествени грижи за сметка на умората

"Много е трудно. От 2016 г. съм алармирала Министерството на здравеопазването. Имаме предписания на одита на самото министерство, както и предписание на главния секретар. Предприела съм абсолютно всички законови действия, но до този момент нямам увеличение на щата", каза тя. 

"Недостиг има както на медицински, така и на немедицински персонал. На дежурства в отделение са максимум една сестра и един санитар, което е недостатъчно. Трябва двама санитари и две сестри да са дневни дежурни, за да може да се обхванат пациентите. Отделно това се психично болни, които изискват малко по-специална грижа и внимание", добави Иванакова.

Според нея въпреки недостига на персонал за болните се полагат качествени грижи, но за сметка на умората и добрата воля и професионализма на хората.

Нощните дежурства са още по-тежки, защото за цялата болница смените се поемат от една сестра, един санитар и един лекар.

"Когато човек е дежурен сам, тогава възникват най-много проблеми", каза д-р Александър Минев, който работи в психиатрията в Церова кория от 26 години. Той е началник на женското отделение, но трябва да отговаря за четирите отделения.

"Друго е, ако има достатъчно колеги. Възможно е две или три линейки, или полицейска кола и линейка да дойдат по едно и също време. Трябва едновременно да има два екипа, които да приемат. По ред на пристигането и на спешността, разбира се, започваме да приемаме, но това рефлектира и в работата на другите – полицаите чакат примерно, вместо да изпълняват други задачи. Двама-трима лекари биха помогнали доста", каза той.

Още по-сериозен е проблемът с медицинските сестри и санитарите, които лекарите наричат своите очи и уши за психично болните пациенти.

"Тежичко ни е, защото нямаме персонал, нямаме хора. Налага се да работим на двата етажа и общо около 70 човека – нощна смяна, дневна смяна. Има манипулации, зареждане на лекарства, сбиват се пациентите, случват се инциденти и трябва да сме адекватни", каза Димка Димитрова, която от 39 години е медицинска сестра в психиатрията в Церова кория.

Според нея персоналът реагира адекватно и полага добри грижи, но на цената на умората, тичането по етажите, напрежение.

"Трябва да действаме в дадена ситуация като пожарникари, а заплащането ни е малко", добави тя.

Жени трябва да се справят с огромни мъже

Санитарите са основно жени и те като сестрите са със стаж по над 20 години и са принудени да бъдат момичета за всичко – да отговарят за хигиената както на болницата, така и на пациентите, да ги усмиряват и възпитават, да ги извеждат в двора, да ги водят на терапия.

Санитарките Нели Ковачева, Стефка Хълтева и Миглена Николова разказват, че понякога пациентите са агресивни и се налага да помагат на сестрата, просто става дума за екипна работа. А те са само жени, макар че понякога трябва да се справят с огромни мъже. Случвало се е столове, маси да хвърчат.

Според тях заплащането е обидно малко и смятат, че ако дойде един депутат на тяхно място, ще си тръгне след половин час, даже няма да влезе в отделението. 

700 лева е основната заплата на сестрите, 1050 лева е за лекарите, а трудът на санитарите е оценен на 530 лева месечно. Липсата на щатно разписание от Здравното министерство не позволява да се обявят конкурси и да се назначат недостигащите кадри, защото те трябва да бъдат обезпечени със заплати, които плаща държавата. Това е и пречка да се дадат и увеличения на заплатите.

Съвместяване на длъжности

Медиците и останалият персонал – единствените трудотерапевт, шофьор, счетоводител, отговорник по поддръжката, трудно ползват нормално отпуск. Хората излизат за не повече от седмица, за да може по някакъв начин да се окомплектоват дежурствата. Става страшно, когато някой се разболее. Хората са свикнали да съвместяват по няколко длъжности за една заплата.

Само лоялността на екипа спасява нещата, коментира управителят на болницата д-р Даниела Иванакова и разказва за последния парадокс от преди няколко дена. Тогава трябвало да бъде изпълнено в определен ден съдебно решение за превеждане на пациент в друга психиатрия.

"Единственият ни шофьор беше в отпуск. Транспортира го организаторът стопанска дейност инж. Цонев. При транспорта е необходимо да има задължително медицинско лице. Пак на доброволни начала тръгна управителят на Центъра за настаняване от семеен тип и социалният работник", разказа тя.

Иванакова няма разумен отговор защо от две години здравното министерство не решава кадровия проблем на психиатрията. Казвали, че била сложна процедурата, трябвало постановление на Министерския съвет, което отнемало два-два месеца и половина.

Отговор на Министерството на здравеопазването

В отговор на запитване за психиатричната болница в Церова кория Министерството на здравеопазването изпрати следния отговор: "В предложените през 2018 г. длъжностни разписания от страна на ръководителите на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването (като в това число попадат и държавните психиатрични болници) фигурират съответните щатна численост и структура, утвърдени от 2017 г. с Постановление № 148 от 24 юли 2017 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерство на здравеопазването.

Щатната численост на структурите обаче не е съобразена с утвърдените медицински стандарти и нови практики, което налага същата да бъде променена с постановление на изменение на Постановлението от 2017 г. за Устройствен правилник на МЗ.

За целта в Министерството на здравеопазването е създадена работна група, която има за задача да предложи възможности за обезпечаването на всички второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването (в това число и държавните психиатрични болници), съобразно функциите и кадровата им обезпеченост.

Към момента продължава работата по промяна на нормативната уредба, с цел намирането на най-точното и целесъобразно разпределение на съществуващите в системата щатни бройки, така че същите да отговарят на медицинските стандарти и лечебните заведения да осигуряват достъпна и качествена медицинска помощ във всички региони на страната".

Камелия Цветанова

www.dnes.bg