Събития

ВМРО излезе с декларация заради градския транспорт във Враца

  21.06.2018 08:55             
ВМРО излезе с декларация заради градския транспорт във Враца

Общинският комитет на ВМРО-БНД излезе с позиция по отношение на градския транспорт във Враца. Публикуваме документа без редакторска намеса:

"

Уважаеми съграждани,

Враца е един от десетте града в страната, които разполагат с тролейбусен транспорт. Това е придобивка, която в началото на 90-те години промени коренно транспортната инфраструктура на града. Всички си спомнят, че с появата на тролеите, врачани си отдъхнаха от вечно закъсняващите и претъпкани автобуси, които чест не стигаха до обичайното си местоназначение. Бяха вложени сериозни средства за изграждане на тролейбусната мрежа, за придобиването на тогава нови машини. Създадено беше общинско дружество „Тролейбусен транспорт“, което да управлява съответната транспортна дейност. Тролеите станаха предпочитано средство за придвижване от врачани, при това изключително евтино и екологично чисто. През годините, многократно е поставян въпросът за подобряване дейността на дружеството и на транспортните услуги за гражданите. Разработени бяха проекти за разширяване на контактната мрежа, закупуването на нови машини и разкриването на нови линии. Финансовите резултати позволяваха такава инвестиция.

По редица обективни и субективни причини, последните години сме свидетели на упадък на общинското дружество откъм материална база, машини, автобуси и тролеи. Учудващо, приетото през миналата година увеличение на цените на билетите и картите не доведе до предварително обявеното съживяване. При липсата на инвестиции, едва ли някой би искал повече да се вози в едни от най-старите превозни средства в България за обществен транспорт.

На проведеното наскоро публично обсъждане, бяха разгледани няколко варианта за бъдещето на обществения транспорт на Враца. Както стана известно, градът ни върви към премахване на тролейбусите и заменянето им с дизелови автобуси. Ако това се случи, как ще отговорим на претенцията за екологичен  транспорт? Какво ще се случи с контактната мрежа на „Тролейбусен транспорт“, с токоизправителите и станциите, за които са правени инвестиции за милиони? А ако дизеловите автобуси са налице, колко ще е поскъпването на билетите?

Никой не отрича, че трябва да се вземат нови машини, които са безопасни за пътуващите, но нека те да бъдат съобразени с обективната ситуация, с направените до момента инвестиции и с желанието на мнозинството от гражданите, които пътуват ежедневно до своите работни места, училища, лечебни заведения. А то е да бъдат запазени тролейбусите!

Общинският комитет на ВМРО – Враца подкрепя варианта за закупуването на нови тролейбуси, които да обслужват линиите във Враца. Настояваме за нов, екологичен и евтин транспорт, при вече изградената и добре устроена за тролейбусен транспорт инфраструктура в града. Инвестицията може да е разсрочена, с което да не се натоварва прекомерно общинския бюджет.

 

Общински комитет на ВМРО-Българско национално движение - община Враца"