Събития

Кирил Петков събира над 100 химици

  20.06.2018 15:44             
Кирил Петков събира над 100 химици

Най-успешният директор на „Химко”, от времето когато производството на торовия гигант носеше златни печалби - Кирил Петков, събира бивши специалисти и работници в престижно заведение във Враца. Поводът е 50 години от откриването на бившия химически комбинат, който разнасяше славата на града под Околчица в целия свят.

Паметливи врачани и днес помнят, че благодарение на „Химко” беше изграден дворецът на културата на пл. „Христо Ботев”, мрежата на тролейбусния транспорт и съвременен жилищен комплекс за работниците. През годините „Химко” беше и неизменен спомоществовател на врачанската болница „Христо Ботев”, учебните заведения в града и футболния отбор, който играеше в елита.

И днес бившите кадри на торовия завод се гордеят с постигнатото във времето преди злополучната приватизация, която превърна територията му в лунен пейзаж.

Повече от 100 специалисти и работници на „Химко” ще се съберат на 28 юни. Сред поканените са двама професори от ХТИ - София и ХТИ – Бургас, с които торовият гигант е сътрудничил през годините, бивши директори, научни работници и експерти, както и трима журналисти от Враца, отразявали обективно фактите и събитията свързани с просперитета на завода и все още неприключилата сага след приватизацията му.