Свят

Какви мъже предпочитат жените – мачо или добряк

  20.06.2018 13:37             
Какви мъже предпочитат жените – мачо или добряк

Всеизвестно е схващането, че жените си падат по мачовците. Но като че ли само за забавление. Когато става дума за семейство, физическата привлекателност и статута на партньора отиват на заден план.

Като започват романтична връзка, жените се ръководят главно от физическата привлекателност на мъжете. Но когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения, добротата и отзивчивостта на партньора към тях е по-важна от неговите мускули и положение в обществото.

Всъщност жените обикновено казват, че ще се радват да се срещнат с добри момчета. Но ако се доверим на филмите, книгите и телевизионните реклами, там сюжетите са съвсем други – успех сред нежния пол имат решителните, самоуверените и дори лошите момчета. Те не лъжат, а отразяват адекватно дълбоко вкорененото обществено възприятие – жените винаги предпочитат мачото.

Но така ли е в реалния живот?

Феноменът „добър мъж“ отдавна интригува западните изследователи, които са натрупали интересни данни. За „добър мъж“ се смята този, който се характеризира с доброта, отговорност, неконфликтен, чувствителен, който се грижи за другите хора.

Американските психолози Джофри Урбаняк и Питър Килмън са провели интересен експеримент. Те създали в сайт за запознанства три измислени профила на млади мъже, които те определят като „приятен“, „неутрален“ и „мачо“. Във всеки профил били качени размисли по въпроса какъв е „истинският мъж“.

„Приятният“ описал, че това е внимателният, наясно с чувствата си, за които на първо място е удоволствието на партньора му.

„Неутралният“ го описал като човек, който знае какво иска, знае как да го постигне и се отнася добре с любимата.

„Мачото“ пък написал, че истинският мъж знае какво иска, знае как да го постигне, държи всички в юмрука си.

След това 200 студентки трябвало да оценят трите профила и да изберат с кого биха излезли на среща.

Резултатите изненадали и самите изследователи. „Приятният“ бил избран два пъти повече от „Неутралния“ и 8 пъти повече от „Мачото“. И тези предпочитания не зависели от външната привлекателност.

Според момичетата „Приятният“ е по-обещаващ като потенциален младоженец, постоянно гадже или платонист. Но не е много подходящ като партньор за краткотрайна комуникация.

Американските психолози Норман Лий и Дъглас Кенрик стигат до подобно заключение. При обвързването за кратък роман, жените се влияят преди всичко от привлекателността на един партньор. Но когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения, добротата и отзивчивостта на партньора към тях е по-важна от неговата външна красота.

Урбаняк и Килман отбелязват, че жените все още очакват „добрия мъж“ да им предложи и някои допълнителни бонуси. Например, в идеалния случай той би трябвало да може да сподели с тях хобита и интереси. Или да бъде ярка личност, способна да увлече партньора в света на техните интереси. Защото никой добър човек няма да бъде привлекателен, ако в хода на срещите се окаже, че е скучен.

tialoto.bg