Свят

ЕС обмисля да създаде мигрантски центрове извън територията си

  20.06.2018 09:45             
ЕС обмисля да създаде мигрантски центрове извън територията си

Евролидерите обмислят планове да изпращат спасените в морето мигранти в центрове извън територията на ЕС, което е признак за по-твърд подход по въпроса с миграцията, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. 

Центровете ще бъдат използвани за отсяване на "икономическите мигранти" от "тези, които имат нужда от международна закрила". Предложенията ще бъдат обсъдени следващата седмица в Брюксел на срещата на лидерите на ЕС, пише британският вестник, като цитира проект за заключителен документ на предстоящата среща.

Идеята е следствие от нарастващото политическо напрежение заради миграцията в Европа. Новият твърдолинеен италиански вътрешен министър Матео Салвини отказа миналата седмица да допусне в Италия кораб, превозващ над 600 мигранти, а германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред криза заради разногласия с коалиционните си партньори по мигрантската политика.

Предложението обаче може да се натъкне на правни пречки, включително на забраната да се изпращат хора в страни, смятани за небезопасни. Остава неясна и съдбата на мигрантите, чиито молби за убежище в ЕС не бъдат одобрени, което създава опасност тези центрове да се напълнят с хора, които нито могат да отидат в Европа, нито да се върнат у дома, пише "Файненшъл таймс".

Вчера трябваше да бъде денят, в който френският президент Еманюел Макрон да получи дългоочаквания си отговор от Германия за големите си идеи как Европа отново да стане двигател на либерализма в света. И той донякъде успя. Но срещата му с канцлера Меркел мина под знака на неотложния въпрос за гасене на разрастващите се популистки пожари, породени от миграцията на континента, включително в самата Германия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Меркел, изправена пред бунта на баварските консерватори, който за малко да събори правителството й в понеделник, има краен срок да постигне до 10 дни европейско споразумение за ограничаване на миграцията, каквото ЕС не успява да сключи вече много години.

Отчасти защото се нуждае от подкрепата на Франция за постигане на европейски консенсус за миграцията, Меркел даде съгласието си по друг въпрос, за който Макрон активно лобира. Става дума за общ бюджет на страните от еврозоната, различен от този на ЕС - мярка, което преди бе немислима за финансово консервативната Германия, посочи американският вестник.

Срещата им в двореца Мезеберг край Берлин, състояла се преди срещата на върха на ЕС в края на юни, трябваше да обхване широк спектър от теми от европейския дневен ред, но бе белязана от вътрешнополитическите предизвикателства пред всеки от двамата лидери. Макрон се нуждаеше от напредък по предложението си за бюджет на еврозоната, с който да се похвали у дома. Меркел в замяна се нуждаеше от подкрепа, за да синхронизира разпокъсаните политики в Европа за предоставяне на убежище, пише "Ню Йорк таймс".

24часа