Събития

“Рокът среща класиката" във Враца

  19.06.2018 15:27             
“Рокът среща класиката\

„Рокът среща класиката" на 21 юни в новата Градска концертна зала във Враца. Димитър Фурнаджиев ще изпълни, заедно със Симфониета- Враца, Концерт за виолончело от Фридрих Гулда.

Програмата на концерта включва и обичаните от поколения меломани хитове от вечната рок класика, с диригент Христо Павлов.

Началото на вълнуващата проява е в 19 ч.

Известният български виолончелист Димитър Фурнаджиев е възпитаник на Националната музикална академия в класа на Светослав Манолов. Носител е на редица наши и международни отличия, сред които първа награда от националния конкурс "Св. Обретенов" и от Четвъртото общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Следва сребърен медал и диплом на конкурса "Гаспар Касадо" (1973, Флоренция) и трета награда на "Пабло Казалс" в Будапеща. В продължение на 16 години Димитър Фурнаджиев свири в Националния симфоничен оркестър на Испания, има издадени дискове с трио "Mompou" и преподава в консерваторията "San Lorenzo del Escorial Padre Antonio Soler". Осъществява редица записи в БНР и с Радио Будапеща, където записва Първия концерт на Дмитрий Шостакович със Симфоничния оркестър на Радио Будапеща. Изнасял е концерти в Унгария, Италия, Германия, Дания, Русия, Южна Америка, Чехословакия, България и Испания. Свири на собствен инструмент "Гуаданини" от 1750 г.