Крими

ОБНОВЕНА Съдът: Няма виновни за взрива в „Миджур“ СНИМКИ

  19.06.2018 13:46             
ОБНОВЕНА Съдът: Няма виновни за  взрива в „Миджур“ СНИМКИ

Състав на видинския окръжен съд, под председателството на съдия Владимир Стоянов, оправда  четиримата обвиняеми за смъртта на 15 души след взрива в завод „Миджур” на 1 октомври 2014 година.

На подсъдимата скамейка бяха изправени Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова. Обвинителният акт срещу тях е  над 100 строници. Съдия Стоянов ги обяви за невиновни по всички обвинения.

Собственикът на фабриката Валери Митков, чийто син загина в адския взрив, бе с повдигнати три -  убийство на 15 душ поради немърливост, наказанието за това престъпление  е до 15 г. затвор, второ обвинение за причиняване на

средни телесни повреди на две жени А.М. и Ж.А итретото  за документно престъпление.

 Палма Иванова  - инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур” –също има обвинение  за убийство поради немарливост. Иванова е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха и е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жени.

Ивелина Бахчеванова  - директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при Министреството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол е неразпространение на оръжията за масово унищожение е  обвинена в две престъпления по служба.
Божидар Василев 
-  началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ при Главна дирекция „Охранителна полиция“ е нарушил служебните си задължения и също е  привлечен като обвиняем за две престъпления по служба.

В продължение на два часа съдия Стоянов чете публично оправдателната присъда. Обвинителният акт бе изготвен и внесен в съда през март 2016 година, а по същество делото започна през февруари 2017. През миналата година са проведени 35 заседания. Разпитани са близо 200 свидетели, четирима от които вече са починали. Съдът е изслушал и 40 експерти-вещи лица.   

Изготвени са  20 съдебно-медицински експертизи, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза. Извършена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза от  експерти от БАН. Материалите по делото са  близо 180 тома.

Прокурорът по делото Мирослав Костов ще протестира присъдата. Да обжалват се готвят и близките на загиналите, които са конституирани по делото като частни обвинители.