Свят

Как да предпазим детето от вредното влияние на негови връстници

  18.06.2018 10:05             
Как да предпазим детето от вредното влияние на негови връстници

Влиянието на връстниците върху поведението на твоето дете не е за пренебрегване – то ще се увеличава с възрастта, особено когато тръгне на училище. Малчуганите търсят някого, с когото да се идентифицират. Ако в семейството има реално присъствие на родител, възможността детето да се идентифицира с мама и татко е много голяма, но ако родителите отсъстват, не бива да се учудват, ако забележат, че то усвоява различна ценностна система. В едно нещо можеш да бъдеш сигурен – твоите деца ще се идентифицират с някого.

Следващите няколко съвета ще ти помогнат да намериш отговор на въпроса как да реагираме възможно най-адекватно, за да предпазим децата си от вредното влияние на техни връстници...

Общувай с детето си. То е част от вашето семейство. Чувството за принадлежност лежи в основата на доброто самочувствие. То представлява първото и най-важно условие за предпазването на детето от вредни влияния. Дълбоко у детската личност е необходимо да се установят мислите: "Мама и татко ме обичат. Аз наистина знача много за тях".

Давай шанс на твоето дете да изказва своето мнение по отношение на мястото за прекарване на ваканции, извършването на ежедневни дейности или други неща, които ще му помогнат да се чувства като част от семейството. Отнасяй се с разбиране и уважение към неговия избор и се стреми да откликнеш на желанията му (доколкото това е наистина възможно). Демонстрирай неподправен интерес към неговите чувства, свързани с твоето собствено поведение. Изслушвай го и му давай възможност да изкаже своето мнение при определени обстоятелства. Когато детето изкаже мнение, кажи му, че дълбоко го оценяваш като част от семейството.

Осигурявай работа на детето в рамките на семейството. Не събирай играчките след него, нито го оставяй да седи със скръстени ръце, ако си зает/а с домакинска работа. Всеки един от семейството има своето място и роля, а също и конкретни задължения! Не натяквай на детето, че не прави нищо вкъщи, а по-скоро му помогни да се почувства гордо от факта, че със своето отношение е спомогнало къщата ви да изглежда чиста и спретната.

Отдели време да обясниш на детето защо вкъщи трябва да има правила, вместо да му натякваш: "Ти трябва да свършиш това, понеже аз го казвам". Когато обясниш на детето си защо трябва да изпълнява изискванията вкъщи, ти му показваш още веднъж, че то е ценно за теб и че го зачиташ като личност.

Стоян Георгиев