Спорт

Ботев 93 е №1 в България /Снимки/

  15.06.2018 18:08             
Ботев 93 е №1 в България /Снимки/

Ботев 93 оглави класирането на държавния лично-отборен шампионат по класическа борба в Ловеч. 132 състезатели от 23 клуба стартираха в надпреварата. Врачанският тим, чиито представители спечелиха 6 медала, триумфира със 153 т., оставяйки след себе си столичните Левски и НСА-Академик, събрали съответно 137 т. и 124 т.

Единственото злато за Ботев 93 донесе Стоян Кубатов. Във финала при 72-килограмовите той завърши 2:2 с Красимир Крумов от Рилски спортист /Самоков/, който обаче остана втори. Кубатов получи и приза за най-техничен състезател в първенството. Той му бе връчен от националния селекционер Армен Назарян.

При 77-килограмовите врачанинът Стилиян Найденов отстъпи в борбата за титлата от Захари Зашев от Левски с 0:8. „Синият” шампион стана най-резултатният борец в надпреварата. Сребро за Ботев 93 спечели и Светослав Николов, след като претърпя поражение с 0:8 от Даниел Александров в решителната схватка в категория 82 кг. По пътя към титлата представителят на Миньор /Перник/ спря с 9:0 и Мариян Маринов от врачани. Трети в категорията са Марио Доцин от НСА-Академик и Росиан Дермански от Ботев 93. Поредният вицешампион от клуба на Вангел Вангелов е Йоан Димитров /87 кг/. Той загуби от златния медалист от Евро 2017 Тарек Абделслам с 1:4. Едуард Евтимов пък взе бронз при 67-килограмовите, заедно с Нестър Нестъров от НСА-Академик. С трето място се отчете и Стефан Григоров от Слава /Монтана/ при най-леките в категория 55 кг. Бронзов медалист там също е и Любомир Владимиров от Ловеч.

Врачанинът Георги Тодоров загуби още на старта при 63-килограмовите от станалия впоследствие шампион Иво Ангелов от Миньор. По пътя към титлата в категория 97 кг Николай Байряков от пернишкия клуб сломи  с 5:1 Кирил Милов от Ботев 93.

Призът за най-етичен треньор беше връчен на Веселин Цветков от Миньор.

Единственият медал за врачанския клуб при жените спечели Каролина Василева, която остана трета при 76-килограмовите, заедно с Радина Азманова от Левски. Първа титла в борбата заслужи Мария Оряшкова. Деветкратната европейска шампионка и четирикратна №1 в света по самбо, която се състезава за Юнак Локомотив /Русе/, бе убедителна в категорията.

За своите успехи представителите на Ботев 93 и техните треньори Юлиян Димитров и Димитър Найденов бяха поздравени от клубния шеф Вангел Вангелов, президента на българската федерация Христо Маринов и  члена на управителния й съвет Николай Гергов.