България

Съдят 16-годишната майка, която удуши бебето си

  14.06.2018 09:08             
Съдят 16-годишната майка, която удуши бебето си

Районна прокуратура-Казанлък внесе в съда обвинителен акт спрямо 16-годишната родилка, която умъртви бебето си в началото на март в село Средногорово.  По време на разследването и при предявяване на  обвинението обвиняемата е изразила съжаление за случилото се.

Разследването е проведено в рамките на двумесечен срок, през който са събрани необходимите доказателства за предаване обвиняемата на съд - разпити на свидетели, изготвени са заключения на назначени експертизи, приложени фотоалбуми и др. 

Предстои Районен съд-Казанлък да насрочи първото заседание по делото

Майката бе приета в казанлъшката болница на 5 март, с влошени кръвни показатели. Петя не дала обяснение къде е новороденото й бебе и лекарите подали сигнал в полицията. Установено било, че раждането станало на 1 март в къща в село Средногорово. Според събраните тогава  доказателства стана ясно, че родилката умъртвила детето чрез удушаване с ръце. Мъжът, с когото живеела на семейни начала сложил бебето в найлонова торба и го занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник. Причината за смъртта е механична асфиксия – притискане на шията, най-вероятно с ръка, сочат данните от експертизата.

При оглед на местопроизшествието в полиетиленова торба бе открит трупа на новороденото дете и плацентата. Според съдебно-медицинското заключение, момченцето преживяло едва десет минути след появата си на бял свят, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност, дори и без специални условия.

дарик