България

Гръмотевици и градушки за запад, по морето слънцето ще пече

  14.06.2018 09:00             
Гръмотевици и градушки за запад, по морето слънцето ще пече

Оранжев код за опасно време ще бъде в сила в четвъртък за 9 области. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевична дейност и силни пориви на вятъра, на места ще има и градушки. Синоптиците прогнозират, че количествата на валежите могат да достигнат 30 до 50 л/кв.м, а в планинските райони дори и повече.
 
Жълт код за потенциално опасно време е въведен в областите Плевен, Ловеч, Пловдив и Смолян, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. И в тези области валежите ще са краткотрайни, временно интензивни, ще има условия и за градушки. Очакваните количества на валежите са около 20-35 л/кв.м.
  НИМХ-БАН
През деня в четвъртък над западната половина от страната ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, временно интензивни и значителни по количество. След обяд в Западна България вятърът ще се ориентира от запад и временно ще се усилва. Синоптиците предупреждават, че ще има гръмотевични бури, на места и градушки.
  ThinkStock/Getty Images

 

Дневните температури леко ще се понижат, като максималните стойности ще се движат в интервал между 25-28 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.



Над масивите в западната половина на страната ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Над планините в Източна България през целия ден ще е предимно слънчево, ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 20 градуса, на 2000 м - около 13 градуса.
  ThinkStock/Getty Images


Без валежи и предимно слънчево ще остане времето в източните райони от страната. Там ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 25-27 градуса, а на места дори до 33-35 градуса. Температурата на морската вода ще е от 22-25 градуса, вълнението на морето ще е 2 бала.