Konkurent
ТДМ

Събития

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

2018-06-13 19:00 502 0

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

Шансът да бъде изграден граничен пункт със Сърбия на територията на област Монтана е напълно реален, казаха посланикът на Република Сърбия Владимир Чургус и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Двамата бяха в Монтана по покана на областния управител  Росен Белчев.

„Проектът е най-добрият за момента. Сега е точното време за конкретни действия. Основният приоритет на нашето европредседателство е свързаността на Западните Балкани, а този проект е точно това. Монтана има шанс да се възползва от всичко, което ще донесе тази свързаност. В исторически план моментът е точно сега, ако го пропуснем, утре ще бъде много жалко”, каза Огнян Златев.

Споразумение за изграждане на граничен пункт е подписано между Монтана и Пирот още през 2010 година. Всяка година то се подновява, подчерта губернаторът Белчев.

„Поканих посланик Чургус тук, за да го убедим, че пунктът е фактор за по-добрата свързаност между хората в Северозападния български регион и нашите съседи в Североизточна Сърбия”, подчерта Белчев.

Според първия дипломат на Сърбия срещата в Монтана се провежда в точния момент.

„На 21 и 22 юни българският президент ще бъде в Сърбия и заради това тези разговори тук са ключови за мен. Пограничните райони са особено важни, но без ЕС трудно се работи”, каза посланик Владимир Чургос. Той се надява Европа да инвестира в проекта, но не чрез фондовете за предприсъединяване или трансграничните програми.

„Финансовите средства за свързаност вече са определени от ЕС. И това дава голям шанс на проекта, но е нужна много работа, която ние сами да си свършим”, подчерта Златев.

Той е убеден, че един такъв пункт ще раздвижи икономиката в двата съседни региона, ще даде шанс и на туризма.

По официални данни на сръбската страна преди 5 години 40 000 българи са пътували в западната ни съседка, а 70 000 сърби годишно са идвали у нас. Днес на година нашенците, които прескачат в Сърбия са 420 000 , а сърбите, идващи у нас близо 500 000.

Новият пункт ще бъде на територията или на община Георги Дамяново, или на община Чипровци.

„Където и да е, ще е удобно и близо. Сега, за да стигнем в Сърбия до селище на 3 километра от Чипровци, пътуваме над 300 километра през Калотина”, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Само една фирма е кандидат да поддържа машините на БКС
2018-06-18 18:00
72 0
Само една фирма е изявила желание и е внесла оферта за „Текущ ремонт и поддръжка на автомобили и сметосъбиращи уредби за нуждите на ОП „БКС”.…

ОБНОВЕНА Порой се излива над Враца СНИМКИ
2018-06-18 17:35
1378 0
Синоптиците познаха в прогнозата си, че днес над Враца ще се излее пороен дъжд. Над града притъмня, а от небето започна да се излива обилен…

Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия
2018-06-18 17:00
78 0
Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседателната зала на Общината.…

Деца от Козлодуй се представиха на национален конкурс
2018-06-18 16:00
75 0
Ученици от СУ „Христо Ботев” Козлодуй взеха участие в Националния конкурс за творческо писане, което бе обявен в два раздела  - есе и разказ по…

актуален брой на вестник Конкурент