Konkurent
ТДМ

Събития

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

2018-06-13 19:00 552 0

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

Шансът да бъде изграден граничен пункт със Сърбия на територията на област Монтана е напълно реален, казаха посланикът на Република Сърбия Владимир Чургус и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Двамата бяха в Монтана по покана на областния управител  Росен Белчев.

„Проектът е най-добрият за момента. Сега е точното време за конкретни действия. Основният приоритет на нашето европредседателство е свързаността на Западните Балкани, а този проект е точно това. Монтана има шанс да се възползва от всичко, което ще донесе тази свързаност. В исторически план моментът е точно сега, ако го пропуснем, утре ще бъде много жалко”, каза Огнян Златев.

Споразумение за изграждане на граничен пункт е подписано между Монтана и Пирот още през 2010 година. Всяка година то се подновява, подчерта губернаторът Белчев.

„Поканих посланик Чургус тук, за да го убедим, че пунктът е фактор за по-добрата свързаност между хората в Северозападния български регион и нашите съседи в Североизточна Сърбия”, подчерта Белчев.

Според първия дипломат на Сърбия срещата в Монтана се провежда в точния момент.

„На 21 и 22 юни българският президент ще бъде в Сърбия и заради това тези разговори тук са ключови за мен. Пограничните райони са особено важни, но без ЕС трудно се работи”, каза посланик Владимир Чургос. Той се надява Европа да инвестира в проекта, но не чрез фондовете за предприсъединяване или трансграничните програми.

„Финансовите средства за свързаност вече са определени от ЕС. И това дава голям шанс на проекта, но е нужна много работа, която ние сами да си свършим”, подчерта Златев.

Той е убеден, че един такъв пункт ще раздвижи икономиката в двата съседни региона, ще даде шанс и на туризма.

По официални данни на сръбската страна преди 5 години 40 000 българи са пътували в западната ни съседка, а 70 000 сърби годишно са идвали у нас. Днес на година нашенците, които прескачат в Сърбия са 420 000 , а сърбите, идващи у нас близо 500 000.

Новият пункт ще бъде на територията или на община Георги Дамяново, или на община Чипровци.

„Където и да е, ще е удобно и близо. Сега, за да стигнем в Сърбия до селище на 3 километра от Чипровци, пътуваме над 300 километра през Калотина”, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Качеството на атмосферния въздух в Мездра е в норми
2018-08-17 14:00
15 0
Проверка на плевенската регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда не засече повишение на нивата на оксиди и финни прахови частици в атмосферния въздух…

Откриха Белите нощи в Бели извор /СНИМКИ/
2018-08-17 13:00
180 0
За поредна година, във врачанското село Бели Извор беше открит фолклорният фестивал „Бели нощи“. По традиция, културната програма продължава 3 дни, като в нея организаторите…

Видин посреща рокери от цяла България
2018-08-17 12:00
63 0
Видин посреща рокери от цялата страна в края на седмицата заради традиционния мотосъбор. Националната проява е от 17 до 19 август в крайдунаовския град, съобщиха…

Продават общински имоти на публичен търг
2018-08-17 11:00
163 0
Общинската управа на Берковица продава свои имоти на търг с явно наддаване – това личи от обява, публикувана в днешния брой на вестник „Конкурент“. Става…

актуален брой на вестник Конкурент