Konkurent
ТДМ

Събития

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

2018-06-13 19:00 578 0

Реален е шансът за ГКПП със Сърбия в Монтанско

Шансът да бъде изграден граничен пункт със Сърбия на територията на област Монтана е напълно реален, казаха посланикът на Република Сърбия Владимир Чургус и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Двамата бяха в Монтана по покана на областния управител  Росен Белчев.

„Проектът е най-добрият за момента. Сега е точното време за конкретни действия. Основният приоритет на нашето европредседателство е свързаността на Западните Балкани, а този проект е точно това. Монтана има шанс да се възползва от всичко, което ще донесе тази свързаност. В исторически план моментът е точно сега, ако го пропуснем, утре ще бъде много жалко”, каза Огнян Златев.

Споразумение за изграждане на граничен пункт е подписано между Монтана и Пирот още през 2010 година. Всяка година то се подновява, подчерта губернаторът Белчев.

„Поканих посланик Чургус тук, за да го убедим, че пунктът е фактор за по-добрата свързаност между хората в Северозападния български регион и нашите съседи в Североизточна Сърбия”, подчерта Белчев.

Според първия дипломат на Сърбия срещата в Монтана се провежда в точния момент.

„На 21 и 22 юни българският президент ще бъде в Сърбия и заради това тези разговори тук са ключови за мен. Пограничните райони са особено важни, но без ЕС трудно се работи”, каза посланик Владимир Чургос. Той се надява Европа да инвестира в проекта, но не чрез фондовете за предприсъединяване или трансграничните програми.

„Финансовите средства за свързаност вече са определени от ЕС. И това дава голям шанс на проекта, но е нужна много работа, която ние сами да си свършим”, подчерта Златев.

Той е убеден, че един такъв пункт ще раздвижи икономиката в двата съседни региона, ще даде шанс и на туризма.

По официални данни на сръбската страна преди 5 години 40 000 българи са пътували в западната ни съседка, а 70 000 сърби годишно са идвали у нас. Днес на година нашенците, които прескачат в Сърбия са 420 000 , а сърбите, идващи у нас близо 500 000.

Новият пункт ще бъде на територията или на община Георги Дамяново, или на община Чипровци.

„Където и да е, ще е удобно и близо. Сега, за да стигнем в Сърбия до селище на 3 километра от Чипровци, пътуваме над 300 километра през Калотина”, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Тръгва поход до Речка
2018-10-19 21:00
174 0
За 26-и път, Община Враца и Българската асоциация спорт за всички се включват в световния ден на ходенето. На 20 октомври в 8 часа от…

Още записват за безплатни курсове по програмиране
2018-10-19 20:00
149 0

Продължава записването за новите безплатни 9-месечни курсове по програмиране на Враца софтуер общество. До 21 октомври може да кандидатствате онлайн за едно от двете


Кмет и компютърни специалисти цепиха дърва СНИМКИ
2018-10-19 19:00
248 0
9 компютърни специалисти от „SAP LABS“ помагаха на възрастни хора в мездренското село Лик. Тe са предимно млади хора, работещи в ITсектора, които се отзовават…

ЧЕЗ Разпределение подобрява електрозахранването в Георги Дамяново и Чипровци
2018-10-19 18:00
120 0
ЧЕЗ Разпределение България извършва пълна рехабилитация и модернизация на електропровод „Копрен“, който осигурява електрозахранването на населените места в община Георги Дамяново и част от населените…

актуален брой на вестник Конкурент