България

Затвор за Киро Принца, който разстреля готвача си

  13.06.2018 09:40             
Затвор за Киро Принца, който разстреля готвача си

едем години ще лежи зад решетките несебърският хотелиер Кирил Христов - Принца, който застреля от упор готвача си Никола Колев. Присъдата идва точно две години след инцидента.

Хотелиерът бе признат за виновен в умишлено убийство, въпреки опитите на защитата да пробута деянието по по-лекия член за убийство по непредпазливост. Освен, че ще прекара следващите години в затвора, бизнесменът трябва да плати и близо половин милион лева обезщетение на семейството на жертвата, както и разходите по делото. Магистратите отсъдиха, че Христов трябва да плати 140 000 лева на съпругата Стоянка, и по 130 000 лева на синовете на убития - Венелин и Георги, както и 2300 лева разходи от погребението на Никола Колев. За сметка на осъдения остават и 15 000 лв. съдебни разноски по делото.

Кървавата драма се разигра през април 2016-та година в ресторанта на хотел "Принц Кирил". Собственикът заръчал на готвача да приготви богата софра с чеверме, защото поканил приятели. В около полунощ, в разгара на купона, Принца извадил законния си пистолет и започнал да стреля напосоки във въздуха. Стрелбата не изненадала никого, защото в курорта били свикнали на подобни изпълнения. Коронният номер на Принца, след като си пийне, бил да стреля напосоки. Последното забавление обаче приключило драматично. Според свидетелите Кирил се целел основно в саксиите, но без да иска улучил готвача си, който се строполил и издъхнал на място. Веднага след убийството, роднини на загиналия разказаха, че убиецът и аверите му са направили опит да скрият престъплението. Те повикали полиция и казали, че готвачът е получил инфаркт. Същата версия пласирали и пред съпругата и синовете на Кольо, познат с прякора Дългия. Роднините обаче поискали оглед на трупа и още същата нощ истината лъснала. 

В съдебната зала убиецът призна вината си и се разкая. "Кольо ми беше всичко. Съжалявам много, не съм го искал. Познавам го от 17 години. Беше главен готвач и въртеше всичко по хотела и ресторанта и ми беше приятел", каза пред магистратите Принца. В съдебната зала той разказа подробности около инцидента. "Същият ден отидохме на "Таляна", но той не работеше, изкарахме една маса само за нас. Следобед се разделихме, после се обадих на Пламен да дойде в моя ресторант. Беше още светло. Изкарах пистолета от колата и гръмнах отпред в кашпата. С гумени куршуми стрелям. Винаги слагам отпред в пистолета гумени патрони, а отзад бойни – за самозащита. Когато тръгнах да ги изпратя, взех пистолета да го прибера в колата. Той няма предпазител, фабрично е така. Аз съм левичар. Показах на шофьора Иван Копчев пистолета и той тогава се е презаредил. Удари ми се ръката в колоната на вратата на колата и гръмна. Мислех, че със сигурност е гумен патрон. Почнах да му удрям шамари, изкарахме го, започнах да му правя изкуствено дишане. Пламен каза, че е получил инфаркт, а аз бях в стрес. Затова не се обадих в Бърза помощ, стана ми лошо, бях  пиян и като стана това, веднага седнах и не съм излизал. Кольо ми беше за всичко и приятел. Аз предишната година го карах на операция от херния, чаках го да се събуди. Уважавах го много. Може да сме се карали, но побоища не е имало. Не може някой да стои при тебе 17 години, ако го биеш", разказа Киро Принца в съдебната зала. Въпреки, че получи ефективно наказание, той бе освободен да си ходи срещу подписка. Освен това  му е наложена съдебна забрана да напуска пределите на страната. 

Защитата му със сигурност ще обжалва присъдата. 

 монитор