Konkurent
ТДМ

България

Млекар си спестил близо милион от данъци

2018-06-13 14:55 1031 0

Млекар си спестил близо милион от данъци

Собственик на фирма за производство на млека си е спестила близо милион лева от невнесени данъци. Това станало ясно, след като Специализираната прокуратура е разбила организирана престъпна група за данъчни престъпления, начело на която е бил управител на фирма за млечни продукти във Велико Търново.

Чрез регистрирането на дружества бушони той е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца. Това съобщи зам.-шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Тя допълни, че ръководител на групата е собственикът на голямото млечно предприятие. Начева отказа да го назове поименно. По неофициална информация това е Стефан Василев, собственик на фирмата за производство на млечни продукти „Елена“.

Само

за последните 2 години и половина фирмата имала оборот от 50 млн. лева.

Василев е задържан от специализирания съд, като решението не е окончателно и то може да бъде атакувано в специализирания съд на 14 юни. Освен него са обвинени още двама души, като единият е на свобода срещу 50 хил. лева гаранция.

Акцията се е провела на територията на Русе, Търговище, Велико Търново, Пазарджик, като са претърсени 21 имота, 14 от тях в счетоводни къщи и 8 домашни адреса, като на адрес в „Бистрица“ в София са били открити схеми, които онагледяват престъпната дейност, каза наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

По делото предстои да бъдат обвинени още двама, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група. Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството – ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит.

В хода на операцията са извършени

действия по разследването на 21 недвижими имота – 14 офиса на фирми и счетоводни кантори

и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска. Иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването.

„Около една година задълбочени усилия отне предварителната работа по случая, реализирана от служителите на отделите „Контрабанда“ и „Разследване“ – ГДБОП. Възприехме нов подход при разследването на престъпления срещу данъчната система и заложихме много на предварителната подготовка, за да постигнем много бързо повдигане на обвинения“, поясни заместник директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество. Затова днес в Специализирания наказателен съд е било внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество на извършителя на данъчното престъпление.

монитор

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Проф. Асен Балтов: Болниците в страната са много, поне 100 са излишни
2019-05-27 16:10
49 0
"365 са регистрираните лечебни заведения, всички черпят ресурс от НЗОК" и "За две години „Пирогов“ увеличи приходите с 1 млн. лева месечно", казва в интервю

Десетки деца добиваха злато от речен пясък
2019-05-27 14:55
37 0
Над 40 деца се включиха в нестандартно хоби – промиване на речен златоносен пясък в двора на Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил.…

ТИР блъсна жена на магистралата
2019-05-27 13:40
151 0
Жена, водач на лек автомобил "Опел-Корса", аварирал за гориво, пострада, след като бе ударена извън колата си от ТИР с македонска регистрация край град Кочериново.…

Четири версии за авиокатастрофата с две жертви край Ихтиман
2019-05-27 12:25
102 0
Работи се по четири версии при разследването на инцидента с падналия самолет край Ихтиман - технически отказ, лошо време, влошаване на здравословното състояние на пилота…

актуален брой на вестник Конкурент